SCB-utdrag 1925-1945

För dig som forskar i början av 1900-talet vill vi gärna tipsa om att Statistiska centralbyråns utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböcker för perioden 1925-1945 finns tillgängliga i ArkivDigital.

SCB-utdragen är upplagda läns- och årsvis. Det innebär att vi har haft möjlighet att fotografera samtliga församlingar till och med år 1945. När det gäller originalvolymerna (i kyrkoarkiven) är det vanligt att vi får avbryta fotograferingen tidigare, eftersom de flesta originalvolymer omfattar ett flertal år och det är slutåret som styr när sekretessen går ut. Om det saknas födelse-, vigsel- eller dödböcker från perioden 1925-1945 i en församling som du forskar i kan det därför vara en bra idé att titta i SCB-utdragen.

SCB-utdragen återfinns i en arkivbildare med det långa namnet Statistiska centralbyrån (SCB) – Avdelningen för befolkningsstatistik 1:a avdelningen. Enklast är att bara skriva SCB i sökrutan, så kommer man direkt till arkivbildaren.

För varje volym finns angivet vilket år och vilket län den omfattar. Om inget annat framgår av volyminformationen ingår både födda, vigda och döda från det året. I annat fall framgår typ av utdrag i den aktuella volymen av förkortningarna fbu (födelseboksutdrag), vbu (vigselboksutdrag och dbu (dödboksutdrag).

Varje volym omfattar många bilder och det kan därför ta en stund att hitta rätt församling. Vi är väl medvetna om detta problem och vi håller därför på att ta fram församlingsregister till SCB-utdragen. På sikt kommer man alltså kunna välja en församling och ett årtal och automatiskt komma till rätt bild.

Utdragen utgörs av avskrifter som respektive församling skickat in till SCB. När man använder utdragen bör man därför vara medveten om att det dels kan ha blivit fel då originalböckerna skrevs av, dels att utdragen ibland innehåller färre uppgifter än originalböckerna.

SCB-utdrag

Första sidan i SCB-utdraget av Östra Nöbbelövs (Kristianstads län) födelsebok för år 1925.

Markus Lindström, ArkivDigital

6 Svar på “SCB-utdrag 1925-1945”

 1. Nu har jag letat och letat på SCB:s hemsida utan att hitta det som beskrivs. Kan man få lite närmare beskrivning eller länk?

  • Hej Ingrid!
   SCB-utdragen som vi skriver om i vårt blogginlägg hittar du om du söker i vårt program ArkivDigital, (inte SCB:s hemsida). För att kunna öppna volymerna måste du ha programmet installerat och ett abonnemang på ArkivDigital.

   Vänligen
   ArkivDigital

  • Hej Krister!
   Leta reda på årtalet som du är intresserad av i volymlistan för SCB.
   Materialet är upplagt så att det är i bokstavsordning enligt den gamla länsindelningen. Du får fram information om vilket län som volymen innehåller genom att sätta muspekaren på i:et på den aktuella raden.
   När du hittat rätt volym öppnar du den och du får därefter bläddra dig igenom materialet tills du kommer till rätt församling.

   Vänligen
   ArkivDigital

  • Haj Lars!
   Om du söker på SCB i ArkivDigital programmet så får du två träffar. Där ska du välja Avdelningen för befolkningsstatistik 1:a avdelningen.

   Vänligen
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.