Använd en extra bildskärm för att underlätta din släktforskning

Numera är det många som enbart använder sig av en laptop när man släktforskar. Att använda en laptop har många fördelar, till exempel att det är enkelt att ta med datorn om man vill släktforska någon annanstans än hemma. Nackdelen är att det kan vara svårt att tillgodogöra sig all information på en relativt liten skärm.

Ett tips är att skaffa en extern stor bildskärm som du kopplar ihop med din laptop. Med en extra bildskärm blir det lättare att visa flera program samtidigt på skärmen och när du använder ArkivDigital blir det ännu enklare att läsa det som står i kyrkböckerna. Ett exempel på hur du kan använda din laptop ihop med en extern bildskärm är att du kan ha ArkivDigital öppet på den stora bildskärmen samtidigt som du har Word öppet på din laptops skärm.

Flera skärmar släktforskning

För att visa olika öppna fönster på din externa bildskärm och din laptops bildskärm gör du så här om du använder en PC:

Steg 1: Gå till Inställningar på din dator.
Steg 2: Klicka på alternativet System.
Steg 3: Då öppnas inställningarna för Visningsalternativ, bläddra ner till rubriken Flera bildskärmar och välj Utvidga dessa bildskärmar. När du gjort det kan du prova att dra de öppna programmen mellan de båda bildskärmarna. Dra sedan programmen till den skärm där du vill visa dem.

Om du använder en Mac gör du så här för att slå på utökat skrivbordsläge:

Steg 1: Välj Apple-menyn > Systeminställningar och klicka sedan på Bildskärmar.
Steg 2: Välj fliken Uppställning.
Steg 3: Se till att kryssrutan Skärmbildsdubblering inte är vald.

Kontrollera att du har rätt kabel för att koppla ihop bildskärmen med din laptop. Vilken typ av kabel du behöver beror på vilka uttag du har på datorn och bildskärmen. Exempel på anslutningar är HDMI, VGA och DVI.

ArkivDigital

6 Svar på “Använd en extra bildskärm för att underlätta din släktforskning”

  1. Vi rekommenderar snarare att man undviker externa skärmar så långt det är möjligt för att minska vår konsumtion av miljöskadliga produkter. En betydligt bättre lösning är att alla utvecklare av mjukvara ser till att deras produkter fungerar bra och effektivt oavsett skärmtyp.

  2. Jag tycker det är alldeles utmärkt att jobba med två skärmar, inte bara vid släktforskningen. Du behöver ju inte köpa en ny skärm, jag har hittat flera fullt fungerande bildskärmar på second hand.

  3. Det fungerar jättebra med flera skärmar, särskilt om man har en som står på högkant, så man får in hela boksidor, då slipper man scrolla så mycket.

  4. Som många andra har jag en laptop på skrivbordet och en stor skärm som står bredvid. Jag använder Disgen tillsammmans med Arkiv Digital. Fick inte Disgen att funka bra på laptopen, texten blir för liten, trots råden här: https://www.dis.se/dpi-skalning.
    Att ha Disgen öppet på stora skärmen och AD på den lilla – med zoomläget – tycker jag fungerar bra. Man

  5. Jag har en bildskärm med format 21:9 av märket Dell vilket betyder att den är särskild bred.
    Dell har en programvara som gör att du kan dela in skärmen i olika fält där du kan föra dokumenten till ett visst fält. Exempelvis kan jag dela upp min bildskärm i 2 stora fält där jag har mitt registerprogram och Arkiv digital i var sitt fält och två små fält där jag kan ha Sveriges dödsbok och Smedsläkter. Jag får en bra översikt och kan klippa och klistra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.