Ny kartfunktion i ArkivDigitals släktträd

Nu lanserar vi en kartvy i vårt släktträd. Med den här nya funktionen kan du enkelt få en geografisk överblick över var i Sverige din släkt levt. Kartvyn visar personernas händelser utplacerade på en karta. Om du inte redan har ett släktträd hos ArkivDigital kan du börja bygga ett från grunden eller importera en GEDCOM-fil från ett annat släktforskningsprogram.

Du öppnar den nya kartvyn genom att klicka på symbolen längst ned till vänster i släktträdet.

ArkivDigital Släktträd Karta

Du kan även öppna kartvyn genom att klicka på den blå knappen Kartsökning och sedan välja Personer.

Karta Släktträd ArkivDigital

Personerna kommer automatiskt att placeras på kartan om du har lagt in uppgifter om församling för födsel/vigsel/död och andra händelser under rubriken Församling/Socken på personkortet. Observera att namnet på församlingen måste överensstämma med det namn som visas i förslagslistan när du skriver in ett församlingsnamn. Om du har gjort en GEDCOM-import och den importerade filen innehåller platser med tillhörande koordinater kommer även de att visas på kartan.

ArkivDigital Släktträd Karta

Om uppgiften om församling inte finns under rätt rubrik (till exempel om du gjort en GEDCOM-import och uppgiften om församling i stället hamnat under rubriken Plats) kan du lägga till församlingen under rätt rubrik och då kommer personen i fråga visas på kartan. Välj rätt församling från den förslagslista som visas när du börjar skriva in församlingsnamnet.

ArkivDigital Släktträd Karta

De personer som placeras ut på kartan placeras i den församling där den aktuella händelsen ägt rum. Klicka på kartmarkören för att se en lista med händelser och personer för just den platsen.

ArkivDigital Släktträd Karta

Du kan flytta personen till en mer exakt placering, till exempel den gård där personen bodde när han/hon föddes eller dog. För att flytta en person klickar du först på kartmarkören och sedan på pennan för att redigera den aktuella personen.

ArkivDigital Släktträd Karta

När du klickat på redigeringspennan blir markören för den valda personen röd och du kan då flytta den till rätt plats på kartan. När du anser att markören är på rätt plats klickar du på den gröna ikonen för att spara. Du kan växla mellan kartvy och satellitvy för att lättare hitta rätt plats på kartan.

ArkivDigital Släktträd Karta
ArkivDigital Släktträd Karta

När du tittar på händelselistan i personkortet så finns det numera en ny ikon bredvid platsen för händelsen. Kartikonen är grön om händelsen redan finns utplacerad på kartan. Du kan då klicka på ikonen för att öppna kartvyn och se platsen för händelsen. 

ArkivDigital Släktträd Karta

Kartikonen är grå med ett plustecken om händelsen inte är utplacerad på kartan. Klicka på ikonen för att manuellt placera ut en händelse och välj var på kartan du vill placera den.

Du kan även filtrera händelserna med hjälp av de olika alternativen som visas ovanför kartan.

Karta ArkivDigital Släktträd

ArkivDigital

10 Svar på “Ny kartfunktion i ArkivDigitals släktträd”

 1. Hur hanterar ni olika typer av positioner?
  Ni skriver ”Om du har gjort en GEDCOM-import och den importerade filen innehåller platser med tillhörande koordinater kommer även de att visas på kartan.” men i GEDCOM anges väl inte vilken kartprojektion som koordinaterna anges i. Många har ju använt sig av DIS och har då koordinater angivna i det gamla föråldrade referenssystemet RT90 (förmodar att ni använder SWEREF99 TM). Andra kan ju ha använt Ancestry eller andra programvaror som har koordinater i både grader, minuter och sekunder, eller grader, minuter och decimalminuter, eller grad och decimaler.

  Det är ju då lätt att det som visas blir väldigt fel…

 2. Alla händelser placeras på plats när jag importerar min Gedcomfil och det är ju en omöjlighet att ändra alla dessa händelser till församling. Därför är tyvärr kartfunktionen av ingen nytta för mig. Mvh Harriet

 3. Hej!

  Jag använder Reunion. När jag nu exporterat GRDCOM filen till arkiv digital anges platsen, men inte församlingen. Måste jag manuellt skriva in församlingen på varje person för att kunna använda kartfunktionen, eller finns det något annat sätt?

  Med vänlig hälsning,

  Christel

  • Ja, om inte församlingen följt med vid GEDCOM-exporten så behöver du skriva in församlingen manuellt i ArkivDigitals släktträd. Se beskrivning i blogginlägget.

 4. Hej
  Har importerat en GEDCOM fil med Ansel. Det fick bra men kan inte använda kartfunktionen då födelse Församlingen hamnar i fältet Place och då kommer inget upp i kartan.
  Måste finnas något sätt att kunna få in det i rätt fält vid import. Kan ju inte sitta och ändra på över 1000 personer det blir rätt mycket arbete. Hur göra?

  Anne-Christine

 5. Ni skriver att ..”personerna kommer automatiskt att placeras på kartan om du har lagt in uppgifter om församling för födsel/vigsel/död och andra händelser under rubriken”.
  Det kommer inga markörer på kartan trots att jag lagt in rätt församling och fått grön kartmarkering på på resp. personkort på kartan syns ingenting!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.