Funktioner och nyheter i ArkivDigitals släktträd

För drygt åtta månader sedan lanserade vi ArkivDigitals släktträd där du kan spara de personer och uppgifter som du hittar när du söker i våra register och bläddrar i de kyrkböcker och andra handlingar som finns hos ArkivDigital.

Du kan söka i register direkt från släktträdet och även lägga till källor i trädet med en enkel knapptryckning. Att ha källor och släktträd integrerat i samma tjänst gör det enklare att organisera dina uppgifter och du kan snabbt dubbelkolla dina källor genom att klicka på en länk.

Under de här månaderna har flera nya funktioner tillkommit i trädet. Vi har även arbetat med att förbättra användarupplevelsen för dig som bygger ditt släktträd hos oss. Här hittar du ett urval av några av de funktioner och nyheter som finns i släktträdet.

Släktträd

Olika vyer i trädet

Du kan nu välja mellan följande fem vyer när du tittar på ditt släktträd och arbetar med det:

 • Familjevy
 • Antavlevy
 • Ättlingavy
 • Solfjädervy
 • Kartvy

En av nyheterna är att man i antavlevyn numera kan man fälla ut en gren i flera generationer.

Du kan lära dig mer om de olika vyerna på Youtube.

Solfjädervy släktträd
Solfjädervyn i släktträdet.

Skapa 10 olika släktträd

Du kan skapa upp till 10 olika släktträd hos ArkivDigital. Detta är till exempel användbart om du vill göra ett separat släktträd med dina förfäder och ett separat släktträd med dina make/makas förfäder. Om du släktforskar åt andra personer än dig själv så kan du också behöva skapa flera olika släktträd för att hålla isär de olika släkterna.  

Läs mer om hur du skapar flera släktträd.

Släktträdets kartfunktion

Med kartfunktionen kan du enkelt få en geografisk överblick över var i Sverige din släkt levt. Kartvyn visar personernas händelser utplacerade på en karta. Vid behov kan du flytta personen till en mer exakt placering på kartan, till exempel den gård där han/hon bodde vid födsel eller död. En nyhet är att du nu även kan flytta flera händelser/personer åt gången istället för en i taget.

Läs mer om kartfunktionen.

Släktträd karta

Bjud in andra att titta på trädet

Du kan bjuda in upp till 25 personer som kan titta på ditt träd. Detta gör det enkelt att visa din släktforskning för släktingar och vänner. Att titta på släktträdet är helt gratis för de personer som du bjuder in, de behöver bara skapa ett gratis konto hos ArkivDigital för att få tillgång till trädet. De inbjudna personerna kan enbart titta på ditt släktträd, de kan inte göra några ändringar i det.

Läs mer om hur du bjuder in personer.

Sök efter personer i trädet

När du har många personer i trädet är det smidigt att kunna söka efter den person du letar efter. Det gör du enkelt i sökrutan längst upp till vänster. Här kan du välja om du vill söka efter personens namn eller om du vill söka efter en plats/församling (nyhet!). I listan med sökresultat visas blodsdroppe-symbolerna för rak ana och ättlingar.

Släktträd

Utskrifter

Om du vill skriva ut ditt släktträd kan du göra det enligt följande:

 • I antavlevyn kan du skriva ut 5–7 generationer på antingen 4 A4-sidor eller en sida i A3-format. Istället för att skriva ut utskriften på papper kan du spara den som en JPG-bild.
 • Solfjädervyn kan skrivas ut och sparas som JPG-bild.
 • Familjevyn kan skrivas ut såsom den visas på skärmen.
 • Kartvyn kan skrivas ut eller sparas som JPG-bild.

Om du har ett släktträd men inte något pågående abonnemang kan du fortfarande se ditt släktträd men du kan inte lägga till, redigera eller ta bort något i släktträdet. Utan pågående abonnemang kan du välja att ta bort hela släktträdet eller att exportera uppgifterna i trädet som en GEDCOM-fil.

Vill du lära dig mer om hur du använder släktträdet och hur du släktforskar med ArkivDigital rekommenderar vi att besöka vår Youtube-kanal där det finns olika instruktionsfilmer.

Du kan även ladda ner vår användarguide till släktträdet.

ArkivDigital

10 Svar på “Funktioner och nyheter i ArkivDigitals släktträd”

 1. Saknar funktionen att kunna skriva ut mer än ansedlar. Vill kunna skriva ut alla uppgifter i släktträdet, utgående från probanden. I de olika vyerna får man ju bara med väldigt begränsade uppgifter, och inga syskon, ingifta m.m.

  • Vi jobbar vidare med att utveckla släktträdet och dess funktioner och i det ingår att se vilka utskriftsmöjligheter som ska finnas.

   • Har jobbat rätt mycket med släktträdet den senaste tiden och har hittat ett par saker som ni gärna får titta på:

    Gedcomexport från släktdrädet och import i Disgen:
    Enbart giften följer med vid exporten. Sambo t.ex. gör det inte. Är lite osäker på om giften med samma kön följer med. De är gifta, men har samma kön. (Minns inte vilka de är så jag har inte kunnat kolla.)
    Barn hamnar i omvänd ordning, så det yngsta barnet hamnar överst i listan och det äldsta nederst.

    Kartan visar fel när man zoomar ut. I ett av träden jag lagt in så finns det två röda cirklar och en gul cirkel. Den gula har siffran 10 och ligger i Norge, den största röda cirkel har siffran 686 och ligger i Tyskland, den andra röda cirkeln har siffran 272 och ligger i havet mellan Sverige och Danmark.

    Zoomar man in lite så försvinner cirklarna i Tyskland och Norge, men det ligger ett antal cirklar mitt i havet, och några i Danmark. När jag sedan zoomar in så att de svarta ”gubbarna” syns, då befinner samtliga sig inom Sveriges gränser, vilket är helt rätt.

    Önskar fortfarande bättre utskriftsmöjligheter.

 2. Hej kommer 1995 läggas ut såsom ni gjort med 1985 1975 1960 mm
  Tycker jag skulle va roligt om ni har något datum planerat för detta ni kan avslöja.

 3. Om jag vill skapa ett släktträd – måste jag köpa ett ”evigt” abonnemang för att i framtiden kunna komma åt det och jobba vidare under längre tid, göra tillägg senare osv?

  • Hej Eva, du behöver ett abonnemang för att kunna lägga till och ändra uppgifter i trädet. Om du gör ett uppehåll i abonnemanget kan du fortfarande titta på ditt släktträd men du kan inte göra några ändringar. Utan abonnemang kan du även exportera en GEDCOM-fil eller välja att radera ditt släktträd. Om du efter uppehållet väljer att teckna ett nytt abonnemang kan du återigen jobba vidare med trädet och lägga till fler personer, göra ändringar osv.

  • Hej Annika, det finns inte någon övre gräns på hur många personer du kan ha i släktträdet. Däremot finns det en begränsning om man importerar en GEDCOM-fil från ett annat program. Då kan man importera max 50 000 personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.