Nu kan du söka släkt som emigrerat!

Har du drömt om att hitta släktingar som emigrerat till USA? Nu kan drömmen bli verklighet då vi just publicerat ett register med drygt 1,4 miljoner emigranter.

ArkivDigital har sedan tidigare bilder på de listor över utvandrare som upprättades av de lokala polismyndigheterna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. Nu har dessa bilder kompletterats med ett register för att du snabbare ska kunna hitta just den emigrant som du letar efter.

Gripsholm

Du kan söka på följande uppgifter:

 • Förnamn
 • Efternamn
 • Födelsedatum eller beräknat födelseår
 • Avresedatum
 • Hamn
 • Fartyg

Söktips
Ett tips är att ha lite fantasi när du söker. Många namn förkortades så prova att söka både med hela namnet och med olika förkortningar.

För många personer saknas komplett födelsedatum. Vi har då istället beräknat ett födelseår utifrån den angivna åldern vid avresan. För personer som emigrerade lite senare under 1900-talet finns ibland kompletta födelsedatum angivna. Om du söker på födelsedatum och inte får någon träff kan du prova att söka på enbart födelseår och gärna även på året före och året efter födelseåret.

När du har hittat rätt person i sökresultatet kan du klicka på länken för att se själva bilden. Den innehåller ofta ytterligare information om till exempel hemförsamlingen i Sverige samt vart i USA som emigranten planerade att resa.

Följande uppgifter ingår i registret:

 • Stockholms poliskammare (överståthållarämbetet för polisärenden): cirka 38 000 poster från 1869 – 1940
 • Göteborgs poliskammare: cirka 1,24 miljoner poster från 1869 – 1951
 • Malmö poliskammare: cirka 169 000 poster från 1874 – 1939
 • Polisen i Helsingborg: drygt 11 000 poster från 1907 – 1908, 1929 – 1949 samt 1956 – 1964.

Kanske hittar du just din släkting bland dessa personer som valde att söka lyckan på andra sidan Atlanten. När du hittat rätt person kan du söka vidare i andra arkiv och register hos ArkivDigital. Om emigranterna levde 1940 kan du hitta ytterligare uppgifter om dem i registret ”Svenskar i USA 1940”. Hos ArkivDigital finns även många svenskamerikanska kyrkböcker där du kan hitta mer information. Dessa kyrkböcker hittar du enklast genom att gå till Arkivsökning och sedan välj USA som land och klicka på Sök.

För att öppna det nya emigrantregistret loggar du in på app.arkivdigital.se, klickar på Registersökning och väljer Emigranter i listan över registerkällor.

Registret är skapat i samarbete med Ancestry.

ArkivDigital

7 Svar på “Nu kan du söka släkt som emigrerat!”

 1. Visserligen trevligt men missvisande att skriva att man kan söka på födelsedatum – eftersom det imte angavs vid utresan/uppvisandet av biljetten, utan ålder. Inne i förklaringen om registret skriver ni mer sanningsenligt följande:
  ”För de flesta personer saknas ett komplett födelsedatum. Vi har då istället beräknat ett födelseår, utifrån den uppgivna åldern vid avresan. Om du inte får träff på födelsedatum, prova att söka på enbart födelseår. Sök gärna även på året före och efter som personen var född.”

  • När det gäller de som emigrerade på senare år så finns ofta hela födelseåret med i listorna. Jag har försökt förtydliga blogginlägget så att det framgår att man kan söka både på födelsedatum och beräknat födelseår.

 2. Det här registret verkar bra vid första påseendet.
  Men när jag söker på namnet för och efternamn kommer det upp en hel del.
  Men i och med att jag lägger till födelsedatum blir det 0 i resultatet.
  Detta är inte första registret som detta händer, jag tycker det verkar lite konstigt.

  • Prova att söka även på året före och året efter personens födelseår. För många av emigranterna finns enbart åldern med på listorna. Vi har därför beräknat ett födelseår utifrån den angivna åldern. Om en person är född till exempel 1880 så rekommenderar vi att man söker på födelseåren 1879-1881 för bästa sökresultat.

 3. Tyvärr, det här registrets sökfunktioner fungerar inte eller så är registret inte komplett. Dan (Daniel) Andersson lämnade Sverige via Göteborg 1902 för att resa till Nordamerika. Han var född 1888. En sökning här, med födelseåren 1887-1889 och utreseår 1901-1903 ger ingen träff. Ett antal träff får jag, om jag utelämnar förnamnet, men ingen matchar personen ifråga. Dan Andersson finns noterad i arkivhandlingarna (fartygsmanifesten) från Ellis Island i New York.
  Har även provat att söka på några andra personer, utan något resultat.
  Det här är bedrövligt dåligt!!!

 4. Hej, jag har två släktingar som emigrerade men de tog sig först till Liverpool och därifrån till USA. Jag gissar att denna typ av utflytt inte finns med i registren, stämmer det?
  Peter

 5. Einar, registret tar upp de personer som har anmält att de skall emigrera till polisen i respektive utresehamn. Det fanns många som emigrerade utan att säga det till polisen och dessa finns inte med i registret.
  Nu vet jag inte vilken Daniel Andersson du letar efter, men jag får t.ex. träff på en som skulle kunna vara din eftersökta person.
  Daniel Anderson, 14 år gammal när han 1902-04-09 reser med fartyget Rollo från Göteborg. Han skall alltså vara född omkring 1888.
  Genvägen till registerposten är: r26.p157177761 och du hittar honom på denna sidan: Göteborgs poliskammare (-1900) (O) EIX:69 (1902) Bild 1890 / sid 371 (AID: v479793.b1890.s371, NAD: SE/GLA/12703) Vänster sida och nummer 1205. Han kommer från Kopparberg, Grangärde.
  Observera att hans efternamn stavas Anderson (med ett s) och därför får du ingen träff om du söker med två s. Om du däremot kryssar i rutan för ungefärlig stavning så blir det träff även om stavningen inte är exakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.