Personregister till värnpliktskort

ArkivDigital har sedan en längre tid tillbaka digitaliserat värnpliktskort (även kallade stamkort) för svenska män som mönstrat cirka åren 1902-1941. Mönstringsåldern ändrades år 1914 från 21 till 20 år, vilket innebär att korten som vi har skannat omfattar män födda cirka åren 1881-1921.

Värnpliktskorten innehåller namn på den värnpliktige samt uppgifter om födelsetid och födelseplats. Värnpliktsnummer, tilldelat truppslag, tjänstgöring (såväl grund- som repetitionsutbildning liksom beredskapstjänstgöring under andra världskriget), uttagning till olika befattningar, befordran, konstituering till olika grader, anstånd med inkallelse, eventuell frikallelse och ansvarig inskrivningsmyndighet framgår ofta också. Ofta, men inte alltid, finns även uppgift om bostadsadress, eventuella bestraffningar och civilt yrke.

Fram tills nu har det många gånger varit ett omfattande arbete att hitta värnpliktskorten för en önskad person. Materialet är omfattande, knappt två miljoner kort, och utspritt på en stor mängd arkivbildare, som i sin tur har använt sig av många olika principer för att sortera korten.

Med vårt nya register till värnpliktskorten blir det enkelt att hitta ett önskat kort. Fyll bara i namn- och/eller födelseuppgifter, välj önskad post i träfflistan och klicka sedan på länken som öppnar bilden av värnpliktskortet. Enklare kan det inte bli!

En sökning på Karl Sigvard Gustavsson, född 2 december 1912 i Horns församling ger oss denna träff. Genom att klicka på länken öppnas bilden av framsidan av värnpliktskortet. På kortet finns anteckningar ända från inskrivningen år 1932 till år 1959, då Karl Sigvard utträdde ur värnpliktsåldern. Det som synes hunnit bli en hel del anteckningar, och överstrykningar, genom åren.

För att kunna ta del av värnpliktsregistret krävs Allt-i-ett abonnemang. Registret är endast tillgängligt i webbversionen av vår programvara, som ni hittar här: https://app.arkivdigital.se

Markus Lindström, ArkivDigital

17 Svar på “Personregister till värnpliktskort”

 1. Jag har ArkivDigital Allt-i-ett men förstår inte hur jag var jag ska kunna söka efter värnpliktskorten. Under ”Ny registersökning” har jag sju möjligheter men inget av dem avser värnpliktskorten. Under ”Arkiv” förstår jag att jag förmodligen kan hitta vissa av dessa kort, men ni verkar mena att det skulle gå att använda ett bekvämt register. Hur hittar jag detta?

  • Hej Tommy!
   Precis som du gjort så ska du välja ”Ny registersökning” och klicka i rutan för ”Registerkälla” så att du får upp listan över alla register. Du ser bara de 7 översta registren men du kan scrolla i denna rutan och längst ned i listan kommer du att hitta registret ”Värnpliktskort”.

   Vänligen
   ArkivDigital

 2. WOW, fantastiskt!! Vilken roligt och intressant material ni har gjort lätt tillgänglig.
  Mycket uppskattat!

 3. Fantastisk fin överraskning. Jag hittade min far direkt och fick nu svar bl.a. på vem jag har min blodgrupp ifrån.
  Ett jättebra register!!!

 4. Är det någon militär historiker som kan förtydliga stamkorten för alla oinsatta tex betygskalan var låg regementena
  förkortningar mm

  • Även de stamanställda ingår i värnpliktsregistret. Det fanns inget separat system för dessa, utan korten ligger med bland de övriga värnplikts-/stamkorten, och ingår i registret.

   Vänligen
   ArkivDigital

 5. Jag hittar inte stamkortet för min morfar född 1890, varken på namn, födelseuppgifter eller inskrivningsnr. enl. HFL. Jag har ett foto av honom i uniform så jag vet att han fanns i det militära ngn. tid. Vad kan detta bero på? Finns det personer som inte finns registrerade på stamkort och var kan man i så fall hitta uppgifter om dem?

  • Vi har inventerat och gjort så gott vi kunnat för att hitta alla relevanta stamkortsvolymer. Men det kan vara så att något missats. Kort kan också ha kommit bort under tidens gång och aldrig levererats till Krigsarkivet.

   Vänligen
   ArkivDigital

 6. Blodgruppen kanske inte finns på alla värnpliktskort men på min far fanns det.
  Synd att jag inte kan infoga/visa en bild här.
  Det finns en stämpel mellan hålen i vänster marginalen på 1:a sidan av kortet. Blodgrupperna är angivna och aktuell understruken.

 7. Jätteintressant material!
  Jag undrar över ett värnpliktskort från mitt släkträd där det sitter en heltäckande ”tejp”? över hela det område där straffregistret är. Är detta en medveten doldis eller bara ett sammanträffande att det sitter en tejprand just där av någon outgrundlig anledning?

  • Hej Nina!
   Vi (ArkivDigital) tejpar inte över några uppgifter på materialet, utan den måste av någon anledning ha suttit där redan innan vi scannade kortet.

 8. Är årtalen ca?
  Är det möjligt att hitta värnpliktskort även för män födda 1923 som mönstrade lite längre in under beredskapen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.