Mer än 19 miljoner nya poster i Befolkningen i Sverige!

Vi har gjort en ny stor uppdatering av Befolkningen i Sverige som är ArkivDigitals största personregister och även det i särklass största personregistret i Sverige. Den här uppdateringen gäller åren 1820–1839 och numera omfattar registret alltså åren 1820–1947. Det innebär 127 år där du kan hitta dina förfäder och släktingar med en enkel sökning!

Uppdateringen består av 19 396 274 sökbara poster. Efter uppdateringen finns det totalt cirka 152,5 miljoner poster i Befolkningen i Sverige 1820–1947. En fantastisk tillgång för dig som är släktforskare.

Befolkningen i Sverige

Följande uppgifter är sökbara i Befolkningen i Sverige 1820–1947:
* Förnamn
* Efternamn
* Födelsedatum
* Födelseplats (församling/län/land)
* Bostad: församling samt plats (by, gård, kvarter etc.)
* Relation (son, dotter, hustru etc.)

Längre tillbaka i tiden angavs ofta endast personernas födelseår och prästen utelämnade månad och dag i husförhörslängden. Om du inte hittar rätt person kan det därför vara klokt att prova att söka med enbart födelseår när du söker bland de äldre uppgifterna. Ibland har prästerna även skrivit personernas ålder istället för födelseår, något som kan ha misstolkats vid indexeringen. Vi arbetar med att identifiera och rätta detta där det förekommer. Prova gärna att söka efter personer genom att ange förnamn, efternamn och församling om du inte får träff när du anger födelseåret.

Befolkningen i Sverige omfattar alla personer som nämns i husförhörslängder och församlingsböcker upprättade under de aktuella åren. Husförhörslängden (som från omkring år 1895 istället kallades församlingsbok) var folkbokföringens viktigaste pusselbit, ett register över invånarna i församlingen. Längderna fördes oftast i längre tidsperioder som kunde omfatta allt från några få år till ett par årtionden.

Från alla registrets sökträffar finns en länk direkt till källan, det vill säga husförhörslängden. När du klickar på länken hamnar du på den sida där din släkting finns och kan snabbt och enkelt kontrollera uppgiften i registret mot uppgiften i originalkällan. I originalkällan kan du även hitta ytterligare uppgifter, till exempel information om in- och utflyttningar, emigration med mera.

Observera att själva registret aldrig ska ses som en originalkälla utan det är ett hjälpmedel som ska underlätta för dig att hitta till originalkällan. Med så här många miljoner poster är det också oundvikligt att det smyger sig in en och annan felaktighet. Det är alltid en avvägning när ett register ska anses färdigt för publicering och om vi skulle sträva efter att varje register är 100 % korrekt indexerade skulle de aldrig bli färdiga för publicering. Vi väljer istället att göra registret tillgängligt för våra användare och fortsätter sedan arbetet med att rätta eventuella felaktigheter.

Om du hittar ett fel i registret får du gärna hjälpa oss att rätta det. Hur man gör kan du se i den här filmen.

För att öppna Befolkningen i Sverige 1820–1947 loggar du in på app.arkivdigital.se, klickar på Registersökning och väljer BiS, Befolkningen i Sverige 1820–1947 i listan över registerkällor.

Registret är skapat i samarbete med MyHeritage. Här kan du läsa mer om registret och vad som ingår.

ArkivDigital

6 Svar på “Mer än 19 miljoner nya poster i Befolkningen i Sverige!”

 1. Tack, Arkiv Digital är fantastiskt!
  Jag undrar – kommer ni att ”förlänga registret” till 1950 snart? 70-årsgränsen ligger ju där nu.

  • Det kommer vi säkert att göra så småningom men vi kan inte säga när. Just nu ligger vårt fokus på andra register. Detta eftersom vi till stor del täcker denna tidsperiod med Sveriges befolkning 1940, 1950 (och Stockholm 1945).

 2. Hej
  Vilka församlingar finns med i senaste uppdateringen – Stockholm verkar saknas – samt gäller hela 1947 fram till 1947-12-31?
  Är själv född 1947-11-15 på Södra BB i Stockholm.

  • Den senaste uppdateringen med uppgifter från 1820-1839 innehåller församlingar från Stockholm.
   Stockholm är speciellt för där förde man inga husförhörslängder/församlingsböcker 1878-1926 utan man förde istället rotelängder. Dessa rotelängder finns med i registret Befolkningen i Sverige. Efter 1926 finns inte denna typen av handlingar från Stockholm, utan där har man bokfört personerna på andra sätt. 1926 började man bokföra folket i Stockholm på Folkregisterkort. Dessa finns i AD under arkivbildaren: ”Överståthållarämbetet, Skatteverket, Mantalsavdelningen, Folkregisterkort (ÖÄ)” Dessa är uppdelade i Avlidna och dödförklarade och Utflyttade. För församlingarna skapar man olika typer av liggare och då dessa går långt fram mot nutiden är inget av detta digitaliserat då det fortfarande är sekretess på materialet.

 3. Hejsan, är uppgifterna från Stockholms län kompletta nu för 1820-1839 eller återstår det församlingar? Hittade en förfader jag letat efter i över 20 år men dessvärre står det ”flyttat till Stockholm 1836” men hur jag än söker hittar jag honom inte.
  Stort tack!

  • Hej! Uppgifterna från Stockholms län ska vara kompletta för 1820-1839. Har du provat att söka med olika stavningar och att till exempel bara söka på födelseår och inte hela födelsedatumet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.