Mantalslängder t.o.m. år 1820

AID v400967.b50.s2Ett vanligt problem för släktforskaren är att det i många församlingar inte finns äldre husförhörslängder bevarade. Även i församlingar som varit förskonade från bränder är det vanligt att den äldsta husförhörslängden är från slutet av 1700-talet eller till och med från början av 1800-talet.

En viktig ersättningskälla till saknade husförhörslängder är mantalslängderna. De började föras i mitten av 1600-talet och även om de i regel inte är lika detaljerade som husförhörslängderna så ger de ändå en möjlighet att år för år följa befolkningen, socken för socken och gård för gård.

Mantalslängderna upprättades i flera exemplar. ArkivDigital fotograferar de två exemplar som förvaras vid landsarkiven, nämligen häradsskrivarnas (städernas) exemplar och landskontorens exemplar.

Originalexemplaren av mantalslängderna finns i häradsskrivarnas arkiv. Det är i första hand dessa exemplar man bör använda sig av eftersom de i regel innehåller flest uppgifter. Häradsskrivaren ansvarade för mantalsskrivningen på landsbygden. För städerna kan originalexemplaren av mantalslängderna istället återfinnas i till exempel rådhusrättens och magistratens arkiv, kronokassörens arkiv, kronokamrerarens arkiv eller uppbördsverkets arkiv.

För de flesta län är fotograferingen av landsarkivens exemplar av mantalslängderna till och med år 1820 redan klar, men några län återstår fortfarande. Se denna sida för vidare information: http://www.arkivdigital.se/volymer/mantalslangder

Markus Lindström

Bildkälla: AID v400967.b50.s2

2 Svar på “Mantalslängder t.o.m. år 1820”

 1. Hej!
  Hur är det med häradsrätternas domböcker från 1800-talet?
  Finns det några planer på att fotografera dom?
  Jag letar ofta i domböckerna från Bjärke härad i Älvsborgs län och skulle gärna vilja slippa åka till Göteborg varje gång.

  • Hej Hasse!

   Materialet du efterfrågar ingår tyvärr inte i den plan vi arbetar efter för närvarande.

   Mvh
   Markus Lindström
   Arkiv Digital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.