AID – ArkivDigitals unika ID-kod för bilder

AID-nummer

Angivelsen AID är ett unikt ID för en bild hos ArkivDigital. AID är därmed inte menat att anges som källa, utan ska fungera som ett hjälpmedel för att hitta rätt bild i programmet ArkivDigital online. AID uttalas ”aid” (fonetiskt ”ejd”), som i engelskans ”hjälp”.

När du inne i ArkivDigital online använder snabbkommandot ”Ctrl + C” (eller ”⌘ + C” på Mac) genereras en källhänvisning som innehåller församling, volymbeteckning, årsperiod, bild-/sidnummer, bildens AID-nummer och NAD-kod för volymen. Exempel: Medelplana C:6 (1861-1894) Bild 22 / sid 38 (AID: v15888.b22.s38, NAD: SE/GLA/13365)

Använder du istället snabbkommandot ”Ctrl + A” (”⌘ + A” på Mac) genereras enbart AID-numret.

AID är användbart när du snabbt vill komma till en specifik sida inne i ArkivDigital online. AID-numret skrivs eller klistras då in i rutan längst ner till höger i programmet (se bild ovan). Klicka på GÅ eller tryck Enter/Retur, så visas sidan.

För att AID-koden ska vara användbar behöver du ha ett aktivt abonnemang hos ArkivDigital och programversionen måste vara 1.4 eller senare. Du kan även använda dig av vår hemsida för att omvandla en AID-kod till en korrekt källangivelse. Gå till AID-omvandlingen.

Läs mer om AID på vår hemsida.

Cici Löfgren, Kundtjänst ArkivDigital

Ett svar på “AID – ArkivDigitals unika ID-kod för bilder”

  1. Grattis AD för ÅRETS GASELL 2013 enligt Dagens Industri. Arkiv Digital (AD) är det bästa som hänt den lokalhistoriska forskningen i Sverige. Jag bygger upp en stor landskapsgenealogi över Dalarna (f n över 16000 sidor) med all ekonomisk och social information som jag kan hitta. Jag skulle inte kunna tänka mig livet utan AD. Jag har nästan 6000 besökare på min blogg. Många kontaktar mig. Jag håller föreläsningar och rekommenderar AD till alla. M v h John Långberg, pensionerad civilingenjör, kyrkomusiker och passionerad Dalaforskare sedan barndomen med två kungliga belöningar (2001, 2013) i bagaget och har dessutom aldrig aldrig tråkigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.