Svenskar fångna i Poltava – vad kan man hitta om dem?

krigsfångar 1 AID v787880.b791Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Krigsfångar Reg:1 (0-9999) Bild 791 (AID: v787880.b791, NAD: SE/KrA/038814B) Länk.

Efter det för svensk del misslyckade slaget vid Poltava år 1709 hamnade en stor del av den svenska armén i långvarig rysk fångenskap. Är det verkligen möjligt att på personnivå finna någon information om de tillfångatagna?

Det glädjande svaret är ja. För den som är intresserad av krigsfångar under 1700-talets början kan vi rekommendera att ta en titt i arkivbildarna ”Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Krigsfångar” (observera att det finns två arkivbildare med detta namn, men de innehåller olika volymer).

Vi vill särskilt tipsa om de två personregistervolymerna Reg:1 och Reg:2. Registren täcker visserligen bara in en del av volymerna som vi fotograferat, men är ändå av mycket stort värde eftersom man för de flesta personer får hänvisningar till ett flertal olika volymer och sidor.

Ovan visas registerkortet för premiärlöjtnanten Lars Gröning. Den första hänvisningen, I:39, hänvisar till volym 14B:1, sid 39. Lars återfinns här (nedan) i en rulla över alla i Ryssland varande fångar från och med slaget vid Poltava. Vi får veta att Lars hållits fången i Tobolsk, en stad i västra Sibirien. Lars återfinns i mitten på den högra sidan.

krigsfångar 2 AID v787699.b270.s39

Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Krigsfångar 14B:1 (0-9999) Bild 270 / sid 39 (AID: v787699.b270.s39, NAD: SE/KrA/038814B) Länk.

Den 14 juli 1722 kom Lars till slut hem till Sverige igen. Det framgår av volym 14B:3, sid 20, som hänvisningen III:20 på registerkortet syftar på. Lars återfinns i den övre delen av bilden.

krigsfångar 3 AID v787701.b290.s20

Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Krigsfångar 14B:3 (0-9999) Bild 290 / sid 20 (AID: v787701.b290.s20, NAD: SE/KrA/038814B) Länk.

Genom att följa de övriga hänvisningarna på registerkortet kan man sedan i olika räkenskaper hitta ytterligare information om den långa perioden Lars ofrivilligt tillbringade i Tobolsk.

Markus Lindström, ArkivDigital

10 Svar på “Svenskar fångna i Poltava – vad kan man hitta om dem?”

 1. Pingback: Släktforskning - anngli1 | Pearltrees

 2. Hej!

  jag har inte Arkiv Digital måste jag skaffa det för att kunna hitta min släkting som var krigsfånge i Poltava, trumslagare Jöns Jönsson Pelikan, född omkring 1679, satt i rysk fångenskap i 18 år, kom hem till in hemby Björsäter, Skaraborg, gifte sig och därför sitter jag här idag och skriver?

  vänlig hälsning
  Inger

  • Hej Inger,
   Materialet om krigsfångarna finns tillgängligt i ArkivDigital, men går även att nå på andra sätt. Hos ArkivDigital får du hög läsbarhet i ett lättanvänt program, men det är självfallet upp till dig att välja hur du vill göra för att nå materialet och gå vidare med din forskning.
   Vänligen,
   ArkivDigital

  • Hej Kaj,
   Krigsarkivets bestånd kan vara mycket svårt att orientera sig i. Det bästa du kan göra är att kontakta dem direkt för att få svar på din fråga. Materialet du efterfrågar finns alltså än så länge inte i ArkivDigital.
   Vänligen,
   ArkivDigital

 3. Pingback: Swedish soldiers captured at Poltava – What can one discover about them? |

 4. Pingback: Släktforskning - anngli1 | Pearltrees

 5. Hej
  Anfadern Johan Wiberg (Olofsson) försvann vid slagt vid Poltava

  Följande har jag fått via Soldatarkivet
  Aktnummer: UR-07-0067-1706
  Wiberg, Johan [Olofsson].
  Död: 1709-06-28 (antagligen)

  Hustru:
  Persdotter Kerstin
  Född: 1673-08-05

  Regemente: Upplands regemente
  Kompani: HAGUNDA KOMPANI
  Socken: Järlåsa
  Rote: Berg

  Kan man få fram något om honom? Hans efterföljande anar (frun och sonen etc) har jag koll på.

  Tack på förhand!
  Kristina

  • Hej Kristina,
   Ta en titt i de berörda volymerna och sök efter hans namn i registren. Om du behöver hjälp med praktisk släktforskning vill vi tipsa om att skriva din fråga i något forum för släktforskning, förslagsvis Anbytarforum (http://aforum.genealogi.se), eller kontakta din lokala släktforskarförening. Där finns många kunniga personer som säkert kan hjälpa dig att hitta de uppgifter du söker.
   Vänligen,
   ArkivDigital

 6. Hej!
  I registren som nämns finns nästan bara officerare. Om man bläddrar i materialet är det likadant. Dessa finns det nog tillräckligt med information om i Elgenstierna.
  Men majoriteten av släktforskarna vill ha vanliga meniga soldater. Massor av listor över döda och fångna soldater skickades hem. De är ju mycket intressantare för oss vanliga dödliga.
  Var finns material om dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.