Stockholms stad, folkregisterkort 1926-1939

v644688.b490
Forskar man i Stockholms stad under perioden 1926-1939 vill vi tipsa om de så kallade folkregisterkorten. Dessa återfinns i arkivbildaren ”Överståthållarämbetet, Skatteverket, Mantalsavdelningen, Folkregisterkort (ÖÄ)”. Det finns en serie kort som omfattar avlidna och dödförklarade och en annan serie som omfattar utflyttade.

Man behöver inte veta i vilken församling personen man söker levde, utan korten är sorterade alfabetiskt för hela Stockholms stad. Det kan dock vara bra att känna till att sorteringen också är gjord ”fonetiskt”, så exempelvis är både Carlsson och Karlsson samsorterade under K.

Korten över avlidna och dödförklarade kan användas som ett slags personregister till dödböckerna. På kortets framsida finns dödsdatumet antecknat och på baksidan kyrkoskrivningsort. Utifrån dessa uppgifter kan personen sedan sökas i den aktuella församlingens dödbok.

Korten över utflyttade är också intressanta. Det framgår vilket år personen ifråga inflyttat till Stockholm samt från vilken församling. För utflyttningen lämnas uppgift inte bara om vilket datum och till vilken församling personen utflyttat utan även till vilken adress. Som framgår på exempelbilderna kunde en hel familj vara införd på samma kort.

Markus Lindström

Bildkällor: AID v644688.b490 och v644688.b500 samt sökning ”folkregister”.v644688.b500

sökning folkregister

4 Svar på “Stockholms stad, folkregisterkort 1926-1939”

 1. Hej. Jag har tittat lite på dom här folkregisterkorten. Man kan inte vara helt säker
  på att uppgifterna stämmer då jag redan har hittat ett fel på en födelseort.
  Med vänlig hälsning.Lars-Gunnar Pettersson Uppsala

 2. Roligt med dessa registerkort, som förenklar al personforskning i Stockholm på 1900-talet. MEN – det är allt för svårt att navigera in i rätt volym. I förteckningen borde det stå något i still med ATT – AUR så att man slipper jag in i fler volymer än nödvändigt. Detta gäller f.ä. alla volymer som omfattar några bokstäver i taget.

 3. Jag har ett par personer jag inte hittar. Är det så att kvinnor som är gifta står med på mannens kort…? Eller på efternamn som ogift…? Och personer under 18 år…?

  • Hej Sara,

   Det förekommer att hela familjer kan vara skrivna på ett och samma
   kort. Exakt vilka regler som gällde för detta vet vi inte, men det kan
   vara värt att söka även på andra familjemedlemmars kort:

   Exempel:

   Kort med kvinna med flicknamn (Andersson) + namn som gift (Bergström).
   Kortet är insorterat som Andersson: AID v644732.b510
   Kort med barn (som enligt stämpel fått ett eget kort): AID v644219.b290

   Vänligen,
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.