Prova ArkivDigital 2.0 i beta!

Beta startsidaArbetet med vår nya programvara, ArkivDigital 2.0, har fortsatt under hösten. Den preview som släpptes på sensommaren har nu utvecklats till en betaversion, det vill säga en fullt ut fungerande version men ännu inte testad på tillräckligt många datorer. Problem kan uppstå, exempelvis att installationen inte lyckas, men för de allra flesta kommer programmet att fungera som det ska.

Är du nyfiken på ArkivDigital 2.0 är du välkommen att prova betaversionen. Du behöver bara ladda ner och installera programmet en gång. Nya programversioner hämtas sedan automatiskt och installeras när programmet startas.

Programmet finns i två versioner, en för Windows 7 eller senare och en för Mac OS X 10.8 eller senare. Observera att ArkivDigital 2.0 inte fungerar på datorer med Windows Vista, Windows XP eller andra äldre operativsystem.

Omedelbart under nedladdningslänkarna finns en pdf-guide som berättar hur det nya programmet fungerar. Läs gärna den!

Om du får problem, exempelvis med installationen, kan du ta kontakt med kundtjänst (e-post: info@arkivdigital.se, tel: 010-10 11 333) eller diskutera i vårt forum för programutvecklingen (länk till forumet finns längst ner på nedladdningssidan). Förslag till förbättringar kan också framföras i forumet.

Den gamla programvaran (ArkivDigital 1.5) fungerar som vanligt när du har installerat ArkivDigital 2.0. Så även om du skulle ha otur och råka ut för något problem, kan du forska vidare som vanligt i den gamla i avvaktan på en lösning.

Du hämtar programmet på vår hemsida: www.arkivdigital.se/online/beta2

ArkivDigital

18 tankar om “Prova ArkivDigital 2.0 i beta!

  • Hej Louise,
   Betaversionen kan användas av alla och däri finns allt vårt bildmaterial, samt även en sökbar databas över Sveriges befolkning 1950.
   Vänligen,
   ArkivDigital

 1. Den övre delen av ramen har blivit onödigt bred, flikar och ’start sök …..’ tar onödigt stor plats, jämför med version 1.5. Bildskärmar har en tendens att bli lägre med bredare av någon konstig anledning. När jag söker i ett dokument vill jag ofta se hela dokumentet i höjd men inte hela bredden, söker ett barn i en födelsebok t ex.

 2. När man i ArkivDigital 1.5 läser kyrkböckerna kan man i verktygsfältet välja Bildinställning, vilket är mycket bra.
  Saknar detta i ArkivDigital 2.0.

 3. Har købt abonnement, alligevel kan jeg ikke få nogen hits overhovedet i Sveriges Befolkning 1950.
  Er kun logget på i den ”gamle” Arkiv Digital. Kan ikke finde noget indlognings sted i Beta .versionen?
  Hvad gør jeg forkert/fel??.

  • Hej Annette!

   För att kunna söka i registret Sveriges Befolkning 1950, behöver du installera vår beta version. Installationen hittar du på vår hemsida, http://www.arkivdigital.se/online/beta2
   När installationen är klar loggar du in med samma inloggningsuppgifter som i den gamla programversionen, (ArkivDigital online).
   Då du loggats in, klicka på ”Sök i Arkivet”. I sökfliken på vänsterkanten kan du välja på ”Arkiv” eller ”Register”, välj Register om du vill söka i Sveriges Befolkning 1950.

   Om du får problem eller behöver ytterligare hjälp, ta kontakt med vår kundtjänst. Du når dem på epost: kundtjanst@arkivdigital.se

   Vänligen,
   ArkivDigital

   • Jag har samma problem, men jag har redan laddat ner 2.0 beta versionen för Windows 7 (professional – som jag har). Problemet är att ingen symbol på den nya AD online dyker upp på skärmen. Hur och var kan man då logga in?
    Tacksam för svar
    Anna

 4. Hej!
  Varför kan man inte skriva upp på lapen ex. Normaling AII:4 b (1928-1938)
  bild 1068/Sid 423 i det nya arkiv digitalt
  tack för ett svar
  Hälsninga
  Ulf

  • Hej Ulf!
   Du kan kopiera källhänvisningar även i den nya programversionen. När du öppnat upp volymen och sidan som du vill spara källhänvisningen för, ska du klicka på ”Kopiera” i verktygsraden. Då får du upp en lista över de olika alternativ som finns. Klicka på raden för den källhänvisningen som du vill använda. Gå sedan in i ditt dokument och klistra in hänvisningen.

   Man kan även använda följande kommandon för de olika alternativen.
   Kopiera källhänvisningen = Ctrl+1
   Kopiera ren källhänvisning = Ctrl+2
   Kopiera genväg (aid) = Ctrl+3
   Kopiera visa-URL = Ctrl+4
   Kopiera info-URL = Ctrl+5
   Kopiera HTML-länk = Ctrl+6
   Kopiera Anbytarforum-länk = Ctrl+7
   Kopiera bildyta = Ctrl+8
   Spara bild = Ctrl+9

   Vänligen
   Arkiv Digital

 5. Hej,
  Den övre raden med flikar tar alldeles för stor plats jämfört med version 1.5. Man vill ju kunna se så mycket som möjligt av dokumentet i höjdled. Dessutom tycker jag att bildväxlingen i betaversionen är något långsammare än i version 1.5. Man kan tycka att det kanske borde vara tvärtom.

  Hälsningar
  Staffan S.

  • Hej Staffan!

   Du kan ändra storleken på bilden i programmet. Dels kan du minska storleken på knapparna, (ikonerna) i bildvisaren så att bilden blir lite större. Detta gör du via ”Inställningar” och ”Typ av knappar i bildvisaren”. Eller genom att öppna upp en bild och längst till höger på verktygsraden klicka på de två pilarna som pekar uppåt. Då blir knapparna mindre och bilden lite större.

   Du kan också via ”Inställningar” och ”Visa flikrad”, dölja flikraden så att bilden blir större.

   Inställningarna kommer du åt via Startmenyn eller i verktygsraden då du öppnat upp en bild.

   Vänligen
   Arkiv Digital

 6. Har ett antal gånger fått Svart skärm när jag bläddrat. Har varit tvungen att Ladda om för att komma vidare.

 7. Hej!
  Har jag AD 1.5 aktivt och i Disgen dubbelklickar på en bildreferens, så har det nu plötsligt blivit så att AD 2.0 startas och bilden visas där. Ytterst irriterande! Är jag i AD 1.5 vill jag vara kvar där, eftersom jag ofta vill ha en serie av bilder uppe. De två versionerna bör självklart isoleras från varandra!

  I övrigt ser jag f n ingen fördel alls med version 2.0. Segt och betydligt sämre gränssnitt. Vad är egentligen syftet med denna web-baserade version? Kan man i framtiden få välja vilken version man vill ha?

  Hälsningar!
  Christer

  • Hej Christer!
   Du kan välja i vilken programversion du vill öppna bilden och detta gör du på följande sätt:

   När du klickat på länken, (bildreferensen) ska du välja att spara den.
   När detta är gjort kan du i rutan ”Öppna”, välja ”Öppna med” och där välja om du vill öppna den med ArkivDigital online eller ArkivDigital 2.0.

   Det finns inga aktuella planer på att lägga ned ArkivDigital online, men vi kommer inte att utveckla/uppdatera den något mer.

   Om du har frågor eller får problem, tveka inte att kontakta vår kundtjänst. Du når dem på e-post: kundtjanst@arkivdigital.se

   Vänligen
   ArkivDigital

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.