Personregister för Kronobergs län på kommande

Snart finns personregister till födda, vigda och döda för hela Kronobergs län i ArkivDigital. Detta tack vare en överenskommelse med Kronobergs Genealogiska Förening som nyligen gjordes.

Det nya registret omfattar födda, vigda och döda i Kronobergs län från äldsta tid (vanligtvis slutet av 1600-talet) till 1900-talet (födda slutar oftast 1920, vigda och döda 1944). I en del fall har också in- och utflyttningslängder registrerats.

Dessutom ingår ett antal församlingar från grannlänen: Jönköpings län, Blekinge län, Kalmar län och Kristianstads län. Dessa är dock ofta bara delvis registrerade förutom följande som är mer kompletta: Gällaryd, Hjälmseryd, Rydaholm, Backaryd, Bräkne-Hoby, Eringsboda.

Totalt omfattar det nya registret omkring 1,7 miljoner poster (860.000 födda, 245.000 vigda och 577.000 döda).

Registret är skapat av Kronobergs Genealogiska Förening och kan publiceras tack vare en överenskommelse mellan föreningen och ArkivDigital. Men innan registret blir tillgängligt ska ArkivDigital koppla samtliga registerposter till bilder av kyrkoböckerna. Det betyder att forskaren sedan snabbt kan gå vidare från registret till originalurkunden genom ett enkelt musklick. Detta arbete väntas ta några månader. Förhoppningsvis är registret färdigt till årets släktforskardagar den 1–2 september, som passande nog hålls i Växjö, centralort i Kronobergs län.

Bildmontage: sökning i personregister Döda del av Södermanland
Sedan tidigare har ArkivDigital ett liknande register för församlingar i södra och östra Södermanland, framtagna av Katrineholm-Flen-Vingåkers släktforskarförening och Nyköpings-Oxelösunds släktforskarförening. Också i detta register har ArkivDigital skapat möjligheten att via en länk gå vidare direkt till originalkyrkoboken.

ArkivDigital har ambitionen att publicera fler personregister, både sådana som företaget har tagit fram på egen hand och sådana som släktforskarföreningar runt om i Sverige har skapat genom åren.

– Vi ser gärna att släktforskarföreningar tar kontakt med oss om de har register till kyrkböcker eller andra gamla handlingar, säger Mikael Karlsson, VD för ArkivDigital.

För närvarande arbetar ArkivDigital med ett personregister till 1940 års utdrag ur församlingsböckerna, som ska bli Sveriges befolkning 1940, en motsvarighet till de redan tillgängliga Sveriges befolkning 1950 och 1960.

ArkivDigital

3 Svar på “Personregister för Kronobergs län på kommande”

  1. Tack för att ni finns! Vilket fantastisk jobb ni gör men ändå vill man att ni ska arbeta fortare så man kanske hittar den där personen man letar efter-De här blogguppdateringarna är mumma känns som det alltid är aktuellt med släktforskning då, och att det är en posetiv stigande pil uppåt för allas intresse. Ännu mer intressant vore det om man kunde få alla kyrkböcker renskrivna till modern svenska-tex bouppteckningar äldre böcker-Då hade intresset ökat ytterligare.

    Förslag annonsera i tv4 eller stora medierna när ni ska ha frihelg nästa gång för fler att börja släktforska. Jag missar alltid frihelgerna nämligen.
    Går det utveckla dataprogram som skannar en gammal text hanstil o översätter 1000 tals sidor till modern svenska på en 10 min?

  2. Man kan integrera programmet dvs bygga in det i Arkiv Digital så om en släktforskare vill ha hjälp så finns det en knapp översätt text till modern svenska-Datorprogrammet fotografer då av sidan o scannar in handstilen hos den aktuella prästen o räknar ut via sitt minne o hårdisk vilka bokstäver som menas o på någon sekund kommer det upp en modern svensk textsida läslig

    Ps! Samma här bara ett tillägg från första inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.