Nytt material i ArkivDigital

Under juni och juli månader har en hel del nytt spännande material tillkommit i ArkivDigital. Vi har både börjat lägga ut ett par helt nya typer av material, fortsatt fylla på volymer för sedan tidigare påbörjade projekt samt slutfört fotograferingen av ett par material.

Födda, vigda, döda – SCB:s utdrag
Det ena nya materialet som vi börjat lägga ut är SCB:s utdrag ur födelse-, vigsel- och dödböcker. Fördelen hos SCB-utdragen är att vi har möjlighet att lägga ut dessa ända fram till år 1944 medan vi sällan har haft möjlighet att fotografera originalböckerna så långt framåt i tiden. Vi har hittills lagt ut merparten av utdragen för år 1943-1944. Vi kommer sedan att arbeta oss bakåt i tiden för att successivt försöka täppa igen luckorna där vi saknar originalböcker. SCB-utdragen är avskrifter av kyrkoarkivens originalböcker och kan innehålla färre uppgifter än dessa.

Det enklaste sättet att hitta SCB-utdragen i vår programvara är att helt enkelt skriva ”SCB” i sökrutan. Volymerna är upplagda länsvis, vilket gör att det kan krävas en hel del bläddrande för att hitta rätt församling. Vi kommer därför påbörja indexering av materialet, så att det så småningom kommer bli enkelt att hitta respektive församling.

Stamkort för värnpliktiga
Det andra nya materialet som vi börjat lägga ut är stamkort för värnpliktiga. Varje värnpliktig hade ett eget stamkort där det finns anteckningar ända från inskrivning, vid normalt 20 eller 21 års ålder, till avregistrering, vilken normalt skedde vid 47 års ålder. Hittills är bara ett mindre antal volymer tillgängliga men på längre sikt kommer vi lägga ut stamkorten för alla män som blev inskrivna åren 1902-1941. Det enklaste sättet att hitta stamkorten i ArkivDigital är att skriva ”stamkort” i sökrutan. Man kommer då till en samlingssida där det dels finns en längre informationstext om stamkorten, dels länkar till de arkivbildare där stamkort kan återfinnas.

Bouppteckningar
Bland de tidigare påbörjade projekt där vi fyllt på med nytt material vill vi framför allt framhålla bouppteckningarna från 1900-talets början. För dessa har volymer tillkommit i flertalet län.

Avslutade projekt
När det gäller avslutade projekt vill vi särskilt nämna Högsta domstolens protokoll och Justitiekanslerns fånglistor. Högsta domstolens protokoll finns tillgängliga för perioden 1694-1800 och Justitiekanslerns fånglistor för perioden 1750-1825.

ArkivDigital

4 Svar på “Nytt material i ArkivDigital”

 1. Hej!

  Nåt jag gärna skulle se är att man kan sortera ”Nytt tillkommet” på hemsidan efter arkivtyp. Just nu väntar jag just på församlingsböcker, så vore bra att snabbt kunna se vilka nya församlingsböcker som tillkommit.

  Misstänker att andra som väntar just efter bouppteckningar gärna skulle se just det.

  I teorin vore det trevligt att kunna ”prenumerera” på information när nya böcker i en viss församling tillkommit, men gissar att det skulle förutsätta för mycket extraarbete för er.

  • Hej Stefan,
   Tack så mycket för dina förslag! Det du nämner finns på agendan för framtida funktioner.
   Vänligen,
   ArkivDigital

 2. Hej

  Roligt att ni nu arbetar med stamkorten.
  Hur skall man hitta sin soldat?
  Är det bara urval per mönstringsområde som finns?
  Det blir många timmars letande med så lite urval i en sökning.

  Vh Mattias

  • Hej Mattias,
   Som du kan se i blogginlägget hänvisade vi till informationstexten som finns inne i programvaran. Sök på ”stamkort” och läs informationen i info-rutan under sökfältet. Stamkorten är upplagda och sorterade på väldigt olika sätt för olika delar av landet, så det går tyvärr inte förklara på ett enkelt sätt hur man ska hitta dem. Vi planerar att på sikt upprätta personregister till dem, för enklare navigering.
   Vänligen,
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.