Mycket nytt material i ArkivDigital

För en kortare tid sedan genomfördes en större uppdatering av vårt bildarkiv. Ytterligare cirka 1200 volymer finns nu tillgängliga i ArkivDigital.

Bouppteckningar
För närvarande är en stor del av vår fotograferingsverksamhet inriktad på bouppteckningarna från 1900-talets början. Vid uppdateringen blev bouppteckningarna från Blekinge län för perioden 1911-1920 komplett tillgängliga. Det har från samma tidsperiod även tillkommit en hel del bouppteckningar från Hallands, Göteborgs och Bohus, Skaraborgs och Älvsborgs län. För Östergötlands län har det tillkommit en del bouppteckningar från perioden 1901-1910.

Mantalslängder
När det gäller landskontorens mantalslängder från äldsta tid till och med år 1820 är Uppsala län nu komplett tillgängligt. Vi har även börjat lägga ut motsvarande material från Västmanlands län. Vi fotograferar även häradsskrivarnas exemplar av mantalslängderna från motsvarande tidsperiod. Senaste nytt när det gäller dessa är att Jönköpings län är komplett och att Kronobergs län är påbörjat.

Militärt material
För den som är intresserad av militärt material kan vi berätta att vi är klara med arkivbildaren ”Meritförteckningar”. Vi fortsätter nu med att fotografera de meritband som återfinns i arméns pensionskassas arkiv. Vi kommer att fotografera dessa för perioden 1757-1860, och redan nu finns en hel del av de äldre volymerna tillgängliga.

Ytterligare material
När det gäller justitiekanslerns fånglistor är dessa nu kompletta till och med år 1800. Från högsta domstolen är protokollen nu tillgängliga till och med år 1736.

Utöver detta har även mycket annat material tillkommit.

Detaljerad information om vilka volymer som tillkommit från respektive län finns här.

ArkivDigital

4 tankar om “Mycket nytt material i ArkivDigital

 1. Har ArkivDigital några planer på att inom närmare tid eller någon gång i framtiden ge sig på det 1500- och 1600-talsmaterial som finns? SVAR har ju lagt ut en hel del (landskapshandlingarna till exempel), men det finns ju också en hel del material som fortfarande inte är tillgängligt. Och så är det ju det där med bildkvaliteten på det material som SVAR har.

  Tack,
  Anders

  • Hej Anders,
   Vi noterar ditt önskemål om landskapshandlingarna. Det vi har som berör tidsperioden är bland annat renoverade domböcker (Göta Hovrätts arkiv och Svea Hovrätts arkiv) från de äldsta till och med en bit in på 1700-talet (hela Sverige).
   Vänligen,
   ArkivDigital

 2. I AD finns i många församlingar inskannade mantalslängder för år 1941. Utmärkt komplement då församlingsböcker och annat saknas. En fråga är dock hur dessa längder är upplagda. Jag har exv tittat i längderna för Landskrona och inte kunnat hitta någon ordning. Vad har man gått efter: Kvarter, område, namn etc? Finns det några register för dessa längder?

  • Hej Carl,
   Det finns i allmänhet sällan några register i mantalslängderna, om det finns så sitter registret med i själva mantalslängdsboken. Vad gäller just Landskrona verkar de vara upplagda efter kvarter och sedan adress, men ej i bokstavsordning.
   Vänligen,
   ArkivDigital

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.