NYTT! Födda i Skaraborg 1800–1840

Om du har förfäder och släktingar som föddes i Skaraborgs län så är det nu enklare att hitta deras födelsenotis. Vi har just uppdaterat vårt register Födda, delar av Sverige med 219 511 sökbara poster med personer födda i Skaraborg 1800–1840.

Med vårt födelseregister blir det enklare att hitta den person du letar efter. Istället för att bläddra sida efter sida i födelseböckerna räcker det med en snabb sökning. När du hittat rätt person klickar du dig enkelt vidare till originalkällan för att dubbelkolla uppgiften i födelseboken.

Födda Skaraborg

Följande uppgifter är sökbara i födelseregistret:

 • Födelsedatum
 • Dopdatum
 • Barnets förnamn
 • Födelseplats (by, gård etc)
 • Födelseförsamling
 • Föräldrarnas förnamn och efternamn, deras titlar/yrken och åldrar.

Totalt innehåller registret Födda, delar av Sverige nu drygt 4,3 miljoner poster. Vi kommer att fortsätta uppdatera med ännu fler län framöver så håll utkik på bloggen och i våra sociala medier för att få information om alla uppdateringar.

På den här länken kan du se de församlingar och årtal som ingår i registret efter uppdateringen.

För att öppna Födda, delar av Sverige och söka i de nya uppgifterna från Skaraborg loggar du in på app.arkivdigital.se, klickar på Registersökning och väljer Födda, delar av Sverige i listan över registerkällor.

ArkivDigital

6 Svar på “NYTT! Födda i Skaraborg 1800–1840”

 1. Hur görs förteckningarna? Har sökt på olika sätt efter ett antal släktingar födda i Norra Kyrketorp men inte hittat någon. Testade på personer jag fick upp vid olika sökningar och upptäckte att Maja Stina, 1824-04-16 finns i samma födelsebok som min släkting men fyra sidor längre fram.
  Skövde landsförsamling (R) C:1 (1811-1827) Bild 1160 / sid 229
  Min släkting Carl finns på Bild 1130/sid 223

  Klickar jag på länken i det här meddelandet där man ska kunna se ingående församlingar så finns inte Skaraborg med.

  • I det här fallet finns det åtta församlingar i samma kyrkbok men alla personer står som födda i Skövde landsförsamling eftersom det är den församling som visas överst på sidorna. För Maja Stina står det dock noterat att hon är född i Norra Kyrketorp (det står Ktorp i födelsenotisen) och då har vi gått in och ändrat från Skövde landsförsamling till Norra Kyrketorp i det sökbara registret. Vi har även ändrat födelseförsamling för övriga personer där det är uppenbart vilken församling de är födda i, om det är en annan församling än Skövde landsförsamling. När det gäller Carl framgår inte av födelsenotisen att han är född i någon annan församling och därför står han som född i Skövde landsförsamling. Vi har nu lagt in att han ska stå som född i Norra Kyrketorp istället så det kommer att ändras i registret. Dock kan det ta ett tag innan ändringen syns. Om du hittar andra saker som ska ändras får du gärna skicka ett mail till vår kundtjänst.

   • Tack då vet jag. Inte lätt med gamla kyrkböcker. Har nu hittat tre av fyra syskon, Carl, Carl och Stina, på Skövde landsförsamling. Yngsta barnet Johannes finns på Norra Kyrketorp men med fel födelsedatum. Det har blivit 1826-08-06 i stället för 1826-08-08. Håller med om att siffran är konstigt skriven men är ganska säker på att det ska vara 8. Nu blev han bara ett år så det lär nog inte vara många som söker på honom.

 2. Det påstås att ”Födda i Skaraborg” 1800-1840 är klart den 7 maj 2020. Enligt en lista över församlingar för Skaraborgs län, är vissa församlingar inte helt riktigt klara. Några årtal fattas för dessa församlingar. T.ex. Borgunda 1800-1837; Bäck 1800-1836; Ljunghem 1800-1832; Lugnås 1800-1837; Trässberg 1800-1839 och Värsås 1800-1832. Jag vet att det finns födda barn som är registrerade i Borgunda församling under åren 1838-1840, för jag har släkt födda där under dessa åren. Vad beror det på att dessa församlingar inte är registrerade fullständigt fram till år 1840?

  • Orsaken till att det kan vara svårt att hitta i Skaraborg beror på att för många av församlingarna i Västergötland är flera församlingar inskrivna i samma bok. Ibland framgår det att födelsenotisen är från en viss församlingen men ibland är alla födelsenotiser bara blandade i samma bok.
   Några exempel: I volymen Dala C:4 finns födelseböcker för Dala, Borgunda och Högstena. Här framgår det vilken församling respektive födelsenotis gäller för och det är även uppdelat på respektive församling.
   I volymen Fredsberg C:4 finns födelseböcker för Fredsberg, Björkäng och Bäck. Här är alla notiserna blandade för hela pastoratet och då är bara Fredsberg registrerat som födelseförsamling.
   Ljunghem ingår i Varolas kyrkbok där även Värsås och Edåsa ingår. När det gäller Trässberg finns den församlingen med i böcker som även innehåller Saleby och Härjevad.
   Ett tips är att prova att bara söka på personens namn, eventuellt födelsedatum om du har det samt Skaraborg och inte skriva in församlingens namn. Alternativt prova att söka på någon av de församlingar som också finns med i samma bok. Om du har specifika exempel på personer som du inte hittar får du gärna kontakta oss så kan vi titta på just det fallet och se vad det beror på att du inte kan hitta födelsenotisen.

 3. Tack, då förstår jag. Men när jag testade genom att skriva in ”Borgunda 1838” f i sökrutan för ”Födda, delar av Sverige” under Registersökning, fick jag 24 träffar ändå.

  Du kan själv länka till: https://www.arkivdigital.se/online/register/fodelseregister, rullar du ner till Skaraborg. Sedan får du se felaktiga uppgifter på vilket slutår som födelseboken slutar med. T.ex. Borgunda ”1800-1837” istället för ”1800-1840”. Alla socknar i Skaraborgs län bör stå med slutåret 1840 istället för felaktiga slutår för vissa socknar, såsom Borgunda, Värsås, Edåsa, Ljunghem etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.