Befolkningen i Sverige 1880–1920, växer och blir nu 1860-1920.

ArkivDigitals största och mest populära personregister, Befolkningen i Sverige 1880–1920, växer. Nu har det utökats med tjugo år så att det istället omfattar 1860–1920.

– Registret var redan tidigare Sveriges i särklass största personregister med 47 miljoner poster, nu tillkommer ytterligare 26 miljoner poster och har tagits fram i samarbete med MyHeritage säger Mikael Karlsson, VD för ArkivDigital. Det gör registret förstås ännu mer användbart för släktforskare. Också personer som försvunnit på 1860- och 1870-talet kan nu enkelt spåras.

Registret omfattar alla personer som nämns i Sveriges samtliga husförhörslängder upprättade under de aktuella åren. Det betyder att en person som flyttat många gånger i sitt liv, kan finnas med många gånger, vilket förklarar att registret är många gånger större än vad Sveriges befolkning var vid denna tid.

Registret är inte bara det största som finns i Sverige, det är förmodligen också det mest lätta att använda. Från alla sökträffar finns en länk direkt till originalkällan. Du klickar på länken och vips hittar du din släkting i den aktuella volymen! Smidigare kan det knappast bli!

Registret Sveriges befolkning 1860–1920 ingår i ArkivDigitals abonnemang Allt-i-ett. I ArkivDigitals webbklient klickar du på ”Ny registersökning” (blå knapp) och väljer Sveriges befolkning 1860–1920 under ”Registerkälla”. Sedan är det bara att börja söka genom att skriva in önskat namn i rutan ”Registersök”.

Om namnet är ovanligt räcker det ofta att bara skriva för- och efternamnet, men vid vanligare namn behöver också exempelvis födelsetid eller födelseförsamling anges. Knepet är att skriva så lite som möjligt. Blir sökresultatet för stort, komplettera med ytterligare uppgifter tills sökresultatet blir hanterligt. Klicka sedan på önskad post och alla uppgifter visas. Under rubriken ”Länkar” finns en direktlänk till den aktuella sidan i husförhörslängden.

Husförhörslängden var under 1800-talet folkbokföringens viktigaste pusselbit, ett vanligtvis geografiskt uppställt generalregister över invånarna i församlingen där uppgifter från andra kyrkböckerna (födelse-, vigsel- och dödböcker samt in och utflyttningslängder) sammanställdes. Husförhörslängder fördes över allt utom ett i antal stora församlingar i Stockholms stad. Där användes åren 1878–1926 istället ett annat system för att bokföra befolkningen, den så kallade rotemansinstitutionen. Därför saknas många stockholmare i Sveriges befolkning 1860–1920. De kan istället sökas i Rotemansarkivet 1878–1926, som finns tillgängligt på Stockholms stadsarkivs hemsida.

ArkivDigital

Ett svar på “Befolkningen i Sverige 1880–1920, växer och blir nu 1860-1920.”

  1. Tack för detta mycket värdefulla register AD! Utökningen med 20 år ökar mervärdet med ett abonnemang i mycket stor grad eftersom det träffar en period med mycket emigration. Speciellt de som återvände från en kortare period i USA, och kanske inte sökte sig tillbaka till hemorten, kan man nu ha en chans att hitta i hela Sverige.

    Men flyttande som av många orsaker inte kan ses i aktuella husförhörslängder är nu möjliga att överbrygga. Att pigor och drängar ibland ”försvinner” in i närliggande församlingar är ju ofta förekommande, några flyttar ju till och med oftare än en gång i året. Så har vi ”äventyrarna”, de som blir med ett arbetslag till andra landsdelar, 1860-talet tar t.ex. järnvägsbyggandet fart. När dessa ofta unga människor så småningom slår sig ned igen kan det vara långt från rötterna.

    En speciell grupp som kommer att ha nytta av utvidgningen av registret är ättlingarna till de första utvandrarna i USA som inte vet var de ska börja att titta efter sina svenska anor. Många av dessa kommer nog använda My Heritage som ingång, men så är vi ju många som hjälper våra amerikanska vänner på vägen i olika forum!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.