ArkivDigitals årskrönika 2020

Det har varit ett annorlunda år för alla, även för oss på ArkivDigital. Släktforskning är dock en hobby som passar bra att ägna sig åt även i en pandemi och vi har fortsatt arbeta för att förenkla och förbättra för alla er släktforskare. Här lyfter vi fram några höjdpunkter bland de nyheter som presenterats under 2020.

88 miljoner bilder i databasen

Under året som gick publicerade vi 2 miljoner bilder av arkivhandlingar vilket motsvarar cirka 4 miljoner sidor. På grund av Corona-pandemin var publiceringstakten tyvärr lägre än tidigare år, detta då vi inte haft tillgång till arkiven på samma sätt som före pandemin.

Fortsatt utveckling av släktträdet

Under 2020 har vi fortsatt att utveckla ArkivDigitals släktträd och flera nya funktioner har tillkommit. Bland annat kan du nu bjuda in upp till 25 personer som kan titta på ditt träd. Det finns även nya vyer, till exempel den populära solfjädervyn, samt en funktion för att få en geografisk överblick över var i Sverige din släkt levt.

Digitala föreläsningar

Då släktforskardagarna och andra sammankomster blev inställda i år har vi istället satsat på att hålla föreläsningar digitalt. Vi medverkade på släktforskarkonferensen Finding Family Together Live samt höll föreläsningar via Zoom under Arkivens dag. I december slog vi deltagarrekord när fler än 1000 personer kopplade upp sig för att lyssna till Niklas Hertzmans föreläsning om grunderna i ArkivDigital. Vi kommer fortsätta med föreläsningar online även under 2021.

ArkivDigital var en av de 101 bästa webbplatserna för släktforskning 2020

Under 2020 valde Family Tree Magazine återigen ut ArkivDigital som en av de 101 bästa webbplatserna för släktforskning. Family Tree Magazine är Nordamerikas ledande släktforskningstidning som inspirerar sina läsare att upptäcka och bevara sin släkthistoria.

Uppdatering av bouppteckningsregister

Under hösten uppdaterade vi vårt bouppteckningsregister med sökbara poster gällande bouppteckningar från Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs, Jämtlands, Norrbottens, Uppsala, Västerbottens och Västernorrlands län. Efter uppdateringarna innehåller registret nu totalt 1 864 795 poster.

RootsTech

I slutet av februari 2020 deltog vi för tionde gången på RootsTech i Salt Lake City i USA. RootsTech är den största släktforskarmässan i Nordamerika och vi kommer att delta även 2021 men då kommer mässan att hållas online istället.

Påfyllning i födelse-, vigsel- och dödregistren

Under 2020 har vi gjort många uppdateringar av våra register med födda, vigda och döda. Totalt finns det nu 10,1 miljoner sökbara uppgifter i de här tre registersamlingarna. Det är en ökning med 6,3 miljoner poster sedan föregående år. Flera register har vi fått in tack vare samarbeten med släktforskarföreningar och privatpersoner. Vi vill gärna ha ännu fler samarbeten så tveka inte att höra av er om ni har ett register som ni vill dela med er av.

Många miljoner nya poster i Befolkningen i Sverige (BiS)

I början av året uppdaterade vi Befolkningen i Sverige som är ArkivDigitals största personregister och även det största personregistret i Sverige. Vi uppdaterade med drygt 21 miljoner sökbara poster för åren 1840–1859 och det finns nu mer än 133 miljoner poster i registret.

Lagfartsregister för Gotlands norra häradsrätts arkiv

I februari publicerade vi ett lagfartsregister för Gotlands norra häradsrätts arkiv. Registret täcker åren 1800–1870 och är sökbart på gårdsnamn, församling och årtal. Det innehåller cirka 35 000 poster.

Engelholms gårdsarkiv

Under året som gått har vi digitaliserat Engelholms gårdsarkiv. Materialet består av 41 volymer med bland annat jordebok, kassabok, journaler, avräkningsbok, fattigkassa, gårdsräkningar och mycket annat.

Rullor 1620–1723 blev kompletta 2020

Rullor 1620–1723 är en föregångare till generalmönsterrullorna och innehåller cirka 1800 volymer med 550 000 bilder. Under det gångna året har vi slutfört fotograferingen av det här materialet på Krigsarkivet och det finns nu tillgängligt i vårt arkiv.

Material från Riddarhuset

Under 2020 har vi även fotograferat en hel del intressant material från Riddarhuset. Om du har adel bland dina anor så kan det alltså löna sig att söka efter Riddarhuset bland vårt avfotograferade material.

Uppdatering av innehållsförteckning för mantalslängd

VI har även uppdaterat vår innehållsförteckning till mantalslängderna. Det handlar om nyfotograferade mantalslängdsvolymer från Blekinge, Halland och Skåne som blivit sökbara i innehållsförteckningen. Totalt finns det nu cirka 440 000 poster i förteckningen.

Lär dig mer på YouTube

Under 2020 har vi lagt till många nya filmer på YouTube. Bland filmerna finns bland annat flera av de föreläsningar som vi har hållit på Zoom under hösten.

Ett stort varmt tack till alla våra kunder för i år, nu blickar vi framåt mot ett förhoppningsvis bättre 2021!
GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.