ArkivDigitals årskrönika 2019

Vi önskar er alla ett Gott Nytt År med en tillbakablick på några höjdpunkter från 2019.

86 miljoner bilder i databasen

Under året som gick publicerade vi 5,5 miljoner bilder av arkivhandlingar vilket motsvarar 11 miljoner sidor. ArkivDigital är världens största leverantör av digitaliserat svenskt arkivmaterial, tillgängligt på nätet för släkt- och hembygdsforskare.

Släktträd

I början av november lanserade vi ArkivDigitals eget släktträd. Alla som har abonnemang hos ArkivDigital kan använda trädet för att spara de uppgifter man hittar när man söker i register och bläddrar i kyrkböcker. Börja bygg ditt träd från början eller importera en GEDCOM-fil om du har din släktforskning sparad någon annanstans. Vi fortsätter arbeta med att lägga till nya funktioner i släktträdet. Sedan lanseringen i november har vi bland annat lagt till en enkel utskriftsfunktion samt möjligheten att skapa upp till tio olika träd.

Riddarhusets porträttsamling

I slutet av året digitaliserade vi cirka 13 000 bilder från Riddarhusets porträttsamling och vi publicerade även ett register som gör det enkelt att hitta foton på personer från de olika adliga ätterna.

Svenska Gods och Gårdar

Bokverket Svenska Gods och Gårdar, utgivet i slutet av 1930-talet och under 1940-talet, innehåller mycket spännande information om landets gårdar och de som bodde på dem. ArkivDigital har börjat fotografera av dessa böcker och 21 volymer finns nu tillgängliga hos ArkivDigital.

ArkivDigital var en av de 101 bästa webbplatserna för släktforskning 2019

Under 2019 valde Family Tree Magazine återigen ut ArkivDigital som en av de 101 bästa webbplatserna för släktforskning. Family Tree Magazine är Nordamerikas ledande släktforskningstidning som inspirerar sina läsare att upptäcka och bevara sin släkthistoria.

Ny lärobok om släktforskning

I augusti släpptes Släktforskning på riktigt, en lärobok skriven av Håkan Skogsjö. Boken är speciellt framtagen för dig som släktforskar med ArkivDigital och guidar dig från de första stegen till de mer avancerade metoderna. Boken har utan att överdriva gjort succé och finns att beställa på vår hemsida.

Sök släkt som emigrerat

I september släppte vi ett register med drygt 1,4 miljoner emigranter. Nu är det med andra ord mycket lättare att hitta släkten som emigrerat till USA!

Innehållsförteckning för generalmönsterrullorna

I augusti förenklade vi för dig som söker efter soldater. Då publicerade vi nämligen en innehållsförteckning för generalmönsterrullorna. Med hjälp av innehållsförteckningen hittar du snabbt till rätt år, regemente och kompani.

Rotemansregistret

I augusti publicerade vi även rotemansregistret med 6,3 miljoner poster gällande personer som bodde i Stockholms stad under åren 1878 – 1926. Det gör det enklare än någonsin att hitta släktingar som var bosatta i Stockholm. Uppgifterna från rotemansregistret hittar du i Befolkningen i Sverige 1860-1947.

Register för mantalslängder

När husförhörslängder och andra kyrkböcker saknas blir mantalslängderna ett viktigt källmaterial för släktforskaren. Därför var det en glad nyhet när vi i juni kunde publicera en innehållsförteckning till mantalslängderna. Innehållsförteckningen gör det betydligt enklare att hitta i mantalslängderna.

Personregister till båtsmansrullor

För att göra det enklare att hitta till rätt båtsmansrulla i vårt arkiv publicerade vi i juni ett landsomfattande personregister.

Personregister för anställda vid pappersbruket Papyrus

Vårt personregister Personal vid Papyrus underlättar för dig som snabbt vill kunna hitta de olika uppgifterna i materialet rörande anställda vid pappersbruket AB Papyrus. Registret är skapat av Leif Carlsson.

Placera ut flygfotografierna av hus och gårdar på kartan

I maj lanserade vi funktionen att ni användare kan placera ut hus och gårdar från flygfotografierna på den interaktiva kartan. Det finns redan cirka 50 000 hus utplacerade på kartan.

Fotografering av bouppteckningar

Vi fortsätter att fotografera bouppteckningar och är klara från äldsta tid till och med 1940. Under året har vi fortsatt arbetet och tar nu sikte på att fotografera bouppteckningarna fram till och med 1960. Vissa län är redan klara fram till 1960 och i andra län pågår arbetet fortfarande. Vi fortsätter också arbetet med att ta fram register för att göra det enklare att snabbt hitta rätt bouppteckning.

Släktforskardagarna i Borås

ArkivDigital var huvudsponsor för Släktforskardagarna i Borås i slutet av augusti. Det var som vanligt lyckade dagar då vi fick tillfälle att möta många av våra kunder. Nu ser vi fram emot Släktforskardagarna i Skövde 2020 där vi ses igen!

RootsTech

I februari 2019 var vi med på RootsTech i Salt Lake City i USA. RootsTech är den största släktforskarmässan i Nordamerika och vi kommer att finnas på plats där även 2020.

Påfyllning av registret för värnpliktskort

I april uppdaterade vi registret till värnpliktskorten och man kan nu söka män som mönstrade under åren 1902-1950. Totalt innehåller registret för värnpliktskort närmare 2,4 miljoner registerposter.

Lär dig mer

Strax före jul lanserade vi Lär dig mer som är en ny avdelning i ArkivDigital med videoklipp, texter och andra hjälpmedel. Du hittar den genom att klicka på Lär dig mer (BETA) i programmets meny.

Stockholms befolkning 1945

I slutet av mars publicerade vi registret Stockholms befolkning 1945. Registret innehåller cirka 670 000 personer och är till stor hjälp för alla som släktforskar i Stockholm vid 1940-talets mitt.

Påfyllning i födelse-, vigsel- och dödregistren

Vid flera tillfällen under 2019 har vi uppdaterat våra register med födda, vigda och döda. Totalt finns det nu 3,8 miljoner sökbara uppgifter i de här tre registersamlingarna. Flera register har vi fått in tack vare samarbeten med släktforskarföreningar. Vi vill gärna ha ännu fler samarbeten så tveka inte att höra av er om ni har ett register som ni vill dela med er av.

Hitta rätt volym snabbt

I början av året släppte vi ytterligare ett verktyg som underlättar när du ska leta upp en kyrkbok eller annan handling i ArkivDigital. Du kan nu filtrera och snabbt visa till exempel alla födelseböcker eller alla kyrkböcker som innehåller ett visst årtal. Du hittar filterfunktionen ovanför listan med volymer.

Hitta församlingar med hjälp av kartan

Med hjälp av en karta kan du nu enkelt hitta en församling och sedan öppna upp kyrkböckerna direkt från kartan. Du kan även göra tvärtom, när du sökt fram en församling via Arkivsökning och vill veta var församlingen ligger (eller vilka angränsande församlingar som finns) kan du klicka på Arkivinfo ovanför volymlistan. Sedan öppnar du kartan och kommer direkt till rätt område.

Innehållsförteckning till SCB-utdrag

I januari släppte vi en innehållsförteckning till SCB-utdragen för 1925-1947. En mycket välkommen nyhet då det tidigare tagit mycket tid att hitta rätt i SCB-utdragen då varje volym innehåller ett stort antal församlingar. SCB-utdragen är avskrifter av födelse-, vigsel- och dödböcker som årligen skickades från församlingarna till Statistiska Centralbyrån (SCB).

Ett stort varmt tack till alla våra härliga kunder för ett fantastiskt 2019, nu blickar vi framåt mot ett spännande 2020!

GOTT NYTT ÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.