ArkivDigital förvärvar miljontals flygbilder

aerobilderArkivDigital har förvärvat flera miljoner flygfoton från Svenska Aero-Bilder AB. Dessa kommer nu att digitaliseras och läggas in i tjänsten som ett komplement till de redan existerande arkiven med kyrkböcker, bouppteckningar, militärt material och domböcker som redan i dag återfinns i ArkivDigital.

Vår ambition är att hela tiden addera nytt material och utveckla nya tjänster till våra kunder för att underlätta deras egen forskning. Dessa bilder kommer att komplettera våra övriga arkiv med bilder av kyrkböcker och annat arkivmaterial på ett intressant sätt.

Genom detta förvärv kommer vi att ha miljontals flygfoton från 1950-talet till nutid på gårdar, torp, villor, bensinmackar m.m från hela Sverige.” säger företagets Vd Mikael Karlsson.

ASA 6167-43pressBjörnänge ca 5 km sydost om Åre 1960

Det har blivit ett otroligt intresse kring gamla bilder. Massor av människor letar i det förflutna och bilderna har blivit en kulturskatt. Flera av de husen är fotograferade kanske fem gånger i cykler om tio år.

Det känns oerhört roligt att veta att alla dessa bilder nu kommer att digitaliseras och bevaras för framtida generationer som får en möjlighet att få tillgång till detta unika material digitalt via nätet” säger Pereric Öberg, vd och ägare till Svenska Aero-Bilder.

ArkivDigital

10 Svar på “ArkivDigital förvärvar miljontals flygbilder”

 1. Kul!

  Svenska Aero-Bilder har ju en hel del bilder utlagda på sin sida redan nu (har bland annat hittat, och placerat, min farfars fars föräldrahem) – innefattar det här köpet fler bilder än dessa?

  • Hej Olof!

   Ja, det finns fler bilder än de som man kan se på Svenska Aero-Bilders hemsida.

   Vänligen
   ArkivDigital

  • Hej Åsa!

   Till sommaren kommer de första bilderna att finnas tillgängliga i Allt-i-ett abonnemanget.

   Vänligen
   ArkivDigital

 2. Fantastiskt att detta blir möjligt och att de blir tillgängliga för alla till en rimlig kostnad, för jag antar att man skall kunna hämta hem bilder och lägga in i sin släktforskning, eller hur är avtalet skrivit? Eftersom en hel del gårdar inte finns kvar kan det vara svårt för den som är ute och letar efter sin gård, vilken av gårdarna inom de området som ett antal foto är tagna, kommer ni på något sätt att försöka skriva in fastighetsbeteckning på varje bild? Ett jobb som jag tror det är svårt att centralt lösa men som jag tror att många hembygdsföreningar skulle vara intresserade av att hjälpa till med. I vår förening är vi mycket intresserade av att hjälpa till med detta. Så vill ni ha någon som ni vill testa detta med så är vi intresserade att hjälpa till

  • Hej Holger!

   Tanken är att man ska kunna spara ned bilder till sin släktforskning.

   Vi har precis börjat att titta på materialet så i dagsläget kan vi inte säga så mycket. Men vi är mycket positiva till samarbeten. Skicka gärna ett mejl till vår kundtjänst med era kontaktuppgifter, hänvisa till detta blogginlägget. När vi är redo tar vi kontakt med er för att diskutera ett eventuellt samarbete.

   Vår e-postadress är: kundtjanst@arkivdigital.se

   Vänligen
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.