Riksarkivets mantalslängder – statusuppdatering

För ett par månader sedan berättade vi här på bloggen om att mängder av mantalslängder finns tillgängliga hos ArkivDigital. Gå till tidigare inlägg. Som framgår i det blogginlägget upprättades mantalslängderna i tre exemplar. Tyvärr är de olika exemplaren ojämnt bevarade. Ofta finns bara ett eller två av exemplaren bevarade och, om man har riktig otur, inget av dem.

Vi har sedan tidigare fotograferat de två exemplar av mantalslängderna som förvaras hos landsarkiven, från äldsta tid till 1820. sedan något år tillbaka pågår fotografering också av det tredje exemplaret, som förvaras hos Riksarkivet i Stockholm. Det är frågan om en kompletteringsfotografering, vilket innebär att vi bara fotograferar de volymer som det saknas motsvarande exemplar av hos landsarkiven.

I sammanställningen nedan framgår för vilka län vi hittills hunnit fotografera Riksarkivets mantalslängder. Fokus har legat på att fotografera de län där det är störst luckor hos landsarkiven. För att hitta materialet, skriv Mantalslängder 1642-1820 i sökrutan under Ny arkivsökning i vår programvara. Då visas aktuella arkivbildare (en per län).

Klara län:
Blekinge län
Göteborgs och Bohus län
Kronobergs län
Malmöhus län
Södermanlands län
Västerbottens län
Älvsborgs län

Under arbete:
Kopparbergs län

Första sidan ur ”Qwarntulls och Mantals Längd oppå Byy Sochn Pro Anno 1653”. Sidan är hämtad ur Riksarkivets exemplar av 1653 års mantalslängd för Kopparbergs län. Länk

Markus Lindström, ArkivDigital

7 Svar på “Riksarkivets mantalslängder – statusuppdatering”

 1. Bra jobbat! Men Västerbottens län är inte helt klart ännu. Årtalet 1698 saknas, något som går att återfinna hos SVAR.

 2. Bra att mantalslängderna nu finns hos er, men varför måstae man hela tiden gå in och kolla bloggen för att få reda på det? Varför inte lägga in möjligheten att direkt från en socken kunna komma dit?

  • Hej Sören,
   Vi håller på att upprätta församlingsregister till mantalslängderna. Det kommer så småningom bli möjligt att söka på ett församlingsnamn och ett årtal och komma direkt till rätt sida i mantalslängden. I dagsläget kan vi inte säga när registret finns tillgängligt i programmet.

   Vänligen
   ArkivDigital

  • I nuläget har vi inga planer på att fortsätta efter 1820. I undantagsfall, t ex som ersättning för brunna kyrkoböcker, kan det dock bli aktuellt med fotografering av enstaka socknar.

   Vänligen
   ArkivDigital

 3. Hej, mycket intressant med Riksarkivets mantalslängder. Jag hoppas det fylls på med Östergötland snart. Till exempel Godegård där det finns många luckor hos Svar. Mellan 1679 och 1689 finns bara 1685. Mellan 1695 och 1703 finns inget. Går det redan nu att berätta vilka år och volymer som ska fotas?
  Mvh Mats

  • Hej Mats,
   Det är inte förrän tidigast till sommaren som vi kommer att påbörja fotograferingen av Riksarkivets mantalslängder för Östergötlands län, så vi kan dessvärre inte svara på vad som kommer att vara möjligt för oss att fotografera. Volymer kan saknas och vara skadade, men det vet vi först när vi begär att få ut handlingarna från arkivet.

   Vänligen
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.