ArkivDigital syn på regeringens förslag med ett skattefinansierat SVAR

Som många känner till så har regeringen föreslagit att Riksarkivets digitala forskarsal SVAR skall bli avgiftsfri från årsskiftet. Planerna på det har funnits sedan flera år men det har krävts ökade anslag för att täcka intäktsbortfallet vilket hittills inte har prioriterats av staten.

Självklart kan man spontant tycka att gratis är bra. Men som många redan kommenterat i olika forum så är verkligheten inte fullt så enkel. Många har uttryckt oro för att vi inte ska klara av att konkurrera med staten och att det skulle kunna leda till att alternativen blir färre och att utvecklingen upphör.

Vår egen tilltro till våra planer och reaktionerna från framförallt våra kunder gör dock att vi ser fortsatt positivt på framtiden. Vi har idag 26.000 kunder som valt oss i konkurrens med andra kommersiella aktörer inklusive det hittills billigare SVAR. Så uppenbarligen är vi inte ensamma i vår tilltro till vårt företag och det mervärde vi erbjuder.

Bengt Eliasson, riksdagsledamot (L) och ledamot i Kulturutskottet. Jan Aronson, styrelseordförande Arkiv Digital AD AB.

Att staten erbjuder skattebetalare, eller rättare sagt alla med internetåtkomst i hela världen, fri åtkomst till digitalt material är en sak. Men skulle staten börja att utveckla och driva en dedikerad skattefinansierad släktforskningstjänst så blir det en snedvriden konkurrens. Liknelsen med när staten bestämde sig för att konkurrensutsätta järnvägstrafiken är nära tillhands. Hade man då inte tagit beslutet att dela upp SJ i Banverket och SJ så hade det varit svårt att få andra aktörer att verka på den svenska marknaden och därmed driva på utvecklingen.

Vi tror och hoppas på att de eventuella förändringarna genomförs på ett rimligt sätt med lika villkor för alla aktörer och att vi får till ett gott samarbete med Riksarkivet. Får vi det så är vi övertygade om att vi kommer att kunna fortsätta att satsa på att ge alla släktforskare nytt innehåll och nya tjänster. Vi vill bygga vidare med annat material som flygfoton, kompletterande samlingar, porträttarkiv, fler sökbara register, nya geografiska stödsystem med mera.

Riksarkivet bör fokusera på att fortsätta digitalisera den del av sitt arkivbestånd som inte är i första hand användbart för släktforskare, vilket är den stora merparten. Det finns helt enkelt massor av material som behöver räddas. Att då lägga resurser på just släktforskningsrelaterat material är inte ett bra användande av offentliga medel. Där kan vi och staten komplettera varandra.

ArkivDigital

12 Svar på “ArkivDigital syn på regeringens förslag med ett skattefinansierat SVAR”

 1. Jag tänker då inte använda mig av SVAR. Regeringens ev beslut är ren & skär populism. Dessutom är kvaliteten hos SVAR mycket sämre och deras program mindre användarvänligt än ArkivDigitals. Slutligen kan politiker enkelt ändra på sina beslut. För regeringen är detta valfläsk. Jag ber fortsätta med ert jobb, då förblir jag årsprenumerant till ”döddagar”. Mvh Jürgen Weigle

 2. Jag tycker det är bra att få tillgång till SVAR som ett komplement för att kunna hitta enstaka uppgifter för min släktforskning, uppgifter som jag tror (men inte vet säkert) inte finns i ArkivDigital. Däremot kommer jag inte att att lämna ArkivDigital, eftersom kvaliteten är överlägsen alla andra tjänster som jag kollat på.

 3. Så om jag vill starta upp ett kommersiellt företag med en annan målgrupp än just släktforskare och behöver digitalisera t ex Riksarkivets bestånd av kartor och ritningar (i färg förstås) tycker ArkivDigital att det är i sin ordning genom att uppmuntra staten att göra detsamma!? Behöver jag förklara vad jag tycker om allt detta?

 4. Vore det inte bättre att Arkiv Digital fick pengarna och gjorde sin produkt fri i en viss version? Känns som smyg finansiering av SVAR.

  Tycker tyvärr att Riksarkivet har dålig fart på vissa avdelningar. Jag har tittat en hel del på Svenskt Biografiskt Lexikon som knappt utvecklats sedan det skapades i början av 1900 talet och idag 100 år senare är man fortfarande på bokstaven S. En konsekvens att man valt att arbeta med avlidna i bokstavsordning är att mindre än 10% av de dokumenterade personerna är kvinnor… känns konstigt att så stora belopp satsas och resultatet är så skevt får en känsla av dålig styrning….

  • Om Riksarkivet kommer att ge släktforskare tillgång till SVAR utan att betala abonnemang
   är det bara att applådera. Riksarkivet kan man säga att vi redan betalt för genom skattsedeln.
   Det blir som public service-i allmänhetens tjänst-men i arkiven istället för på TV.

   SVAR:s fördel är att där finns en hel del material där som saknas på Arkiv Digital.
   Arkiv Digitals fördel är de utmärkta, lättlästa färgbilderna.

   Som skattebetalande släktforskare vill jag så klart ha tillgång till så mycket material som möjligt. Om Riksarkivet kommer att välja att digitalisera mer släktforskningsrelaterat material och göra det tillgängligt i SVAR är det bara att applådera. Det gagnar inte en släktforskare att tacka nej till det.

   Jag ser fram emot att vårt gemensamma kulturarv görs tillgängligt för så många som möjligt. Och kommer med stor sannolikhet att ha kvar mitt Arkiv Digital-abonnemang.

   Men det kan vara bra att veta att det kan bli möjligt att få tillgång till SVAR utan abonnemang, om avgiften till Arkiv Digital skulle göra ett för stort hål i plånboken.

 5. Tycker det blir en skev diskussion om man sätter hela svenska folkets kulturarv mot en kommersiell aktörer egenintresse. I mina ögon är det en rättighet vi nu får tillbaka att få tillgång till det som finns på riksarkivet och det gratis som sig bör. Arkiv digital tycker jag varken ska eller bör gråta över detta då de i min mening spelar i en egen division.
  Det är nog ytterst få som kommer överge den guldgruva som AD utgör i form av omfattning och kvalitet. Som brukare av båda så är det snarare så att för min räkning så TJÄNAR AD en slant då jag lägger pengarna jag spar i andra vågskålen.

 6. Det kan vara bra med ett avgiftsfritt ”Svar” från Riksarkivet, där det går att söka information för släktforskare på ett billigt sätt.
  Men, man bör alltid ha ”Arkiv Digital” för att där kunna kontrollera källorna.
  Jag tror att dessa båda kan komplettera varan på ett bra sätt.

 7. Svar och Arkiv Digital kommer även i fortsättningen att komplettera varandra. Att Svar blir avgiftsfritt kommer att locka fler till bl a släktforskning mm. Som ett brev på Posten (nu menar jag som det var tidigare innan Postnord kom in i resonemanget) så kommer intresset att öka för att söka uppgifter av detta slag och på sikt att även söka sig till Arkiv Digital för att ytterligare via ett abonnemang få tillgång till deras utökade ”sortiment”.

 8. ArkivDigitals arbetsinsats borde inte bara uppskattas av släktforskare, eller som i mitt fall hembygdsforskare, utan också storligen uppskattas av Riksarkivet.
  Jag tänker på ArkivDigitals service att mot en liten avgift på beställning fotografera av även domböcker, lagfartshandlingar och vad som nu kan bli aktuellt – Ja till och med hela Godsarkiv.
  Otaliga är de ytterst slitna och söndriga domböcker jag fått framtaget på Landsarkivet, originalböcker som inte borde slitas på en enda gång mer utan helt sparas för eftervärlden. När man då dessutom har behov av att detaljstudera dessa böcker kanske flera gånger, då är det en fröjd att kunna få upp dem online via ArkivDigital för att studera så ofta och länge man har behov. När dessutom läsbarheten på datorn blir vida bättre än i originalboken, då är det bara win-win för alla parter.
  Riksarkivet har inte själv kunnat mobilisera resurser för denna sam hälls-arkivnytta. Däremot vill inte Landsarkiven (åtminstone i Lund) ta fram sådana originalhandlingar som ArkivDigital har fotograferat. Då hänvisar man ArkivDigital online.
  Det är min förhoppning att ArkivDigital framgångsrikt kan fortsätta sin samhällsnyttiga insats!

 9. Håller med om att det blir sned konkurrens om bara ett forskningsprogram får statligt stöd. Nu kan man utnyttja Arkiv digital via Släktforskningsföreningar och, i vissa fall bibliotek, vilket jag utnyttjar. Jag är själv inte abonnent hos er utan har billigare program, där uppläggning av släktträd ingår i avgiften.
  Nu började jag min släktforskning innan Ni fanns. hade jag börjat idag hade jag troligen börjat med abonnemang hos Er.
  Skulle gärna vilja komma åt Sveriges Befolkning 1950 och 1960 på ett billigare sätt.

 10. Fanns många som ville ha kvar t-forden också för man skulle ta hänsyn till ägarna med det synsättet skulle ingenting utvecklats. Ni har haft era sötebrödsdagar och levt gott
  Er sida är snabb och bra er blogg är trevlig

  Ett tips till er att ni har folk som sitter o hjälper till otyda så man kan maila in i programmet till experter som översätter det-

  Jag skulle vilja ha folk som kittade ihop folk bänder pigors rörelse hur skogsfolk sökte sig till åkerarbeten vilka städer
  Ser fram emot Dödboken 1860 har flera anor som flyttar och är svåra att föjla o hitta
  Därför tycker jag arkiv digital ska försöka skapa program som knyter ihop släkten o folk som ancestry- Eller varför inte ddss där man enkelt kan googla ett namn har man tur hittar man det direkt var personen har flyttat. Här kan ni utvecklas mer ni måste va öppna för nya affärsideer tänkte på flygkartor bilder är jui en grej som ni börjat med.
  Jag är intresserad av svenskar som flyttade till danmark samarbete med danmark? köln i tyskland följa den utvandringen också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.