Uniformsskiss 1779

Kristianstads rådhusrätt och magistrat FIa 179 (1779-1779) Bild 3080 sid 303

Kristianstads rådhusrätt och magistrat FIa:179 (1779-1779) Bild 3080 / sid 303 (AID: v230843.b3080.s303, NAD: SE/LLA/10140) Länk.

Kristianstads rådhusrätt och magistrats inneliggande handlingar innehåller många godbitar. Här ser vi ett exempel på ett förslag till en uniform den 29 mars 1779.

Texten lyder så här:

”Ritning på Beklädning för Cophvaerdie- Indelnings- och Roterings Båsman, Enrollerings karlar, samt Hantwærks och Timmermans Staten, äfven för Skieppsgåssarne för så stor del som till deras beklädnad vanligen bestås. Jackan mörkblå med gult foder och stoffering i alla kanter och guhl klädes infattning i alla sömmar. Tröijan mörkblå, fodrad med wäf och gul klädes infattning i alla sömmar, Byxor mörkblå. Rund hatt kantad med Svart band, uppfäst på en sida och gult band eller ylle galon omkring kullen.
På nådigste Befallning J: Nordenanckar.”

Niklas Hertzman, ArkivDigital

2 Svar på “Uniformsskiss 1779”

  1. Kan man bilda sig någon uppfattning om vad de ”Inneliggande handlingarna” innehåller, utan att man har tillgång till dem, d.v.s. framgår det t.ex. av domböcker att ytterligare material finns i dessa ”inneliggande handlingar” och hur omnämns de i så fall?
    Är det något som AD digitaliserar löpande (jag är nyfiken på [Inneliggande handlingar] för Ås häradsrätts arkiv SE/GLA/11128/F I a, men den serien verkar inte finnas hos ArkivDigital?)

    • Hej Andreas,
      De inneliggande handlingarna är i praktiken bilagor till domböckerna. Om det i domboken finns en hänvisning till en bilaga är det alltså i de inneliggande handlingarna som man bör leta (om inte bilagan är inbunden i själva domboken). Men det kan även finnas inneliggande handlingar utan att domböckerna ger någon hint om det, så någon säker metod att fastställa vad som finns utan att studera själva volymerna finns inte. Vi utför ingen systematisk fotografering av inneliggande handlingar (det är frågan om ett jättematerial). Vid förfrågan via mail till vår kundtjänst kan vi däremot i de allra flesta fall fotografera dem på beställning. Priset skiljer sig mellan volymerna, så be om offert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.