Norrländska sjömanshus – ett pågående fotograferingsprojekt

ArkivDigital har under en längre tid fotograferat material från sjömanshusens arkiv. I södra Sverige har vi relativt länge haft en ganska bra täckning, men de norrländska sjömanshusen har varit en vit fläck på fotograferingskartan. För alla med intresse av de norrländska sjömanshusen är nu till slut förbättring i sikte.

Fotograferingen av de norrländska sjömanshusen inleddes under våren 2017. Vi har i dagsläget hunnit att beta av fyra sjömanshus från äldsta tid till 1940. De fyra klara sjömanshusen är de i Haparanda, Luleå, Piteå och Skellefteå. För närvarande pågår fotografering av sjömanshuset i Umeå. Vi fotograferar ett urval av handlingar från varje sjömanshus, i första hand olika typer av rullor, till exempel mönstringsrullor och sjömansrullor.

Nytt material från de norrländska sjömanshusen kommer att tillkomma löpande framöver. Vi kommer först att slutföra fotograferingen av sjömanshuset i Umeå, och därefter fortsätta med sjömanshusen i Härnösand, Sundsvall, Örnsköldsvik, Gävle, Hudiksvall och Söderhamn.

Ett uppslag ur Skellefteå sjömanshus mönstringsliggare för år 1935, avseende ångfartyget Sirius. Länk.

Markus Lindström, ArkivDigital

2 Svar på “Norrländska sjömanshus – ett pågående fotograferingsprojekt”

 1. Hej!
  Jag forskar om sjöfolk och fartyg från Västerviks omgivningar och jag saknar på och avmönstringsliggare från 1884 och fram till 1940 samt även fartygsregister från 1880 och fram till 1940. Hur är er tidsplan med detta. När det gäller Oskarshamns Sjömanshus så är ni ju framme med Mönstringsliggare ända fram till 1940. Jag undrar nu hur er tidsplan är med Västerviks Sjömanshus.
  Hälsningar
  Klas Fjällrot

  • Hej Klas,
   Även Västerviks sjömanshus ska fotograferas t o m år 1940. Förhoppningsvis kommer detta bli gjort inom det närmsta året.

   Vänligen
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.