Konkursakter Gotland

v642826a.b50Redan under 1700- och 1800-talen var konkurser betydligt vanligare än man kan tro. Handlingarna från respektive konkurs samlades i en så kallad konkursakt.

ArkivDigital håller för närvarande på att digitalisera konkursakterna från Gotlands län. Den äldsta konkursakten i Visby rådhusrätt är från år 1754 och vi har hittills lagt ut samtliga Visbys konkursakter till och med år 1933 i ArkivDigital online. Vi arbetar för närvarande vidare med att digitalisera konkursakterna från både Visby rådhusrätt samt från Gotlands häradsrätter till och med år 1940.

En konkursakt kan omfatta allt från några få sidor till hundratals sidor. Exakt vilka handlingar som återfinns varierar från konkurs till konkurs. Exempel på handlingar som kan återfinnas är den bouppteckning som upprättades i samband med konkursen, protokoll där det bland annat framgår vilka fordringsägare som inkommit med bevakningshandlingar samt även själva bevakningshandlingarna. I konkursakterna kan även skrivelser från personen som gått i konkurs, domboksutdrag etc. återfinnas.

På bilderna nedan visas en bevakningshandling med bifogad debetsedel från handlanden J. T. Lundins konkursakt. På debetsedeln finns specificerat vilka kommunalutgifter till Visby stad som drätselkammaren anmäler ska bevakas.

v642826a.b2200

v642826a.b2210

Markus Lindström

Bildkällor: AID v642826a.b50, v642826a.b2200 och v642826a.b2210.

2 Svar på “Konkursakter Gotland”

 1. Varför slutade ni att digitalisera konkursakter?

  Varför inte digitalisera konkursakter även i de andra länen förutom Gotland?

  Själv är jag intresserad av konkurser i Blekinge län
  Kanske ett nytt Arkiv Digitalprojekt

  • Hej Håkan!
   Att vi har digitaliserat konkursakter på Gotland har att göra med att arkivet i Visby är ett litet arkiv och att vi låg så pass bra till att vi ansåg oss ha möjlighet att prioritera detta material.

   Konkursakterna är ett intressant material, men det är också mycket omfattande, och någon fotografering för resterande delar av landet är därför inte planerad i nuläget. Vi har däremot i de flesta fall möjlighet att fotografera konkursakter på beställning (mot avgift). Om du är intresserad av att beställa, ta kontakt med vår kundtjänst. E-post: kundtjanst@arkivdigital.se Telefon: 010-10 11 333.

   Vänligen
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.