Har du gått i tankarna att göra lite bläck för att skriva som prästerna gjorde förr i tiden? Nu kan du sluta fundera på hur du skall göra. Följer du bara nedanstående recept får du ”godt bläck”.
Tag galläplen — 12 lod.
Tag vitriol — 1/4 lod.
Tag gummi — 4 lod.
Tag socker — 2 lod.
Tag salt — 1 lod.
Lägger uti en stenkruka, hwartill slås 1. qvart. gammalt klart Öl samt 1 qvart. ättika, rör det sedan wäl om, wäl igenlikt stå i 3 el. 4 dagar under omskakning hwarefter det kokas så länge som färsk fisk, sedan står det tillikt och skakas stundom.
Össjö CI:4 (1815-1856) Bild 218 (AID: v102527.b218, NAD: SE/LLA/13513)
Lite förklaringar är väl på sin plats. Källa: Nordisk familjebok – 1800-talsutgåvan
Galläpplen – kallas vissa egendomliga bildningar, hvilka hos en mängd olika slags växter uppkomma till följd af insekters sting i vissa delar af dem. Det i farmakologiskt hänseende vigtigaste slaget af galläpplen bildas å knopparna eller barken af de unga grenskotten hos galläpple-eken. … Den vigtigaste beståndsdelen i alla galläpplen är ett eget slag af garfsyra, den s.k. galläpplegarfsyran.
Vitriol – Benämnes i allmänhet tunga metallers sulfat för sitt glasliknande utseendes skull. Man skiljer mellan grön vitriol eller ferrosulfat (jernvitriol), hvit vitriol eller zinksulfat och blå vitriol eller kopparsulfat. Vitriololja = svavelsyra.
1 lod – Enligt det äldre (före 1855) svenska vigtsystemet = 13.3 gram.
1 qvarter – Äldre rymdmått = 0.33 liter.
Niklas Hertzman
Tack för kommentarerna om lod och qvarter. Ämnena hade jag själv letat upp.
I Solberga B:2 (1803-1811) finns nämligen ett liknande recept. Huvudingredienserna är nog de samma, men tillvägagångssättet lite annorlunda. (Förut nämnda) ”ingredientier stötes väl sönder och lägges först i blöt i ättikan, hvar efter bläcket sättes sista qvarteret uti ny, då det är färdigt 1ta qvarteret uti nästa ny”.
Verkar nästan vara lite magi med i spelet, tycker jag!
Källa till Gunvor Larssons recept i (O-Län) Solberga:
Solberga B:2 (1803-1811) Bild 6 (AID: v981.b6, NAD: SE/GLA/13493)
För er som vill komma dit direkt 😉
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v981.b6
//kaj