Fotograferingen av moderna kyrkoböcker – ytterligare län klara

Det har nu gått en dryg månad sedan vi senast berättade om vår fotografering av de moderna kyrkoböckerna till och med den sjuttioåriga sekretessgränsen (i nuläget år 1945). Då, den 11 mars, (gå till blogginlägget) kunde vi konstatera att fotograferingen av Gotlands, Jämtlands, Stockholms och Värmlands län var klart.

Vi har nu hunnit klart med ytterligare fem län, nämligen Blekinge, Halland, Kopparberg, Kristianstad och Malmöhus län. Fotograferingen av ett flertal län är dessutom under arbete och nya volymer tillkommer online med täta mellanrum.

Om du vill veta om något tillkommit i ed församlingar som just du är intresserad av, använd denna sida, http://www.arkivdigital.se/volymer/senaste?interval=1

Härlöv

Ett uppslag ur Härlöv (G) AIIa:3 (1923-1941) bild 310 / sid 18 (AID: v166757.b310.s18, NAD: SE/VALA/00156) en av de senast tillkomna moderna kyrkoböckerna i ArkivDigital.

Markus Lindström, ArkivDigital

6 Svar på “Fotograferingen av moderna kyrkoböcker – ytterligare län klara”

  • Hej Eva_gun!
   Stockholms stadsarkiv har bett oss ta bort en rad födelse-och dopböcker då det enligt arkivet kan omfattas av utökad sekretess.
   Stockholms stadsarkiv kommer att närmare undersöka sekretessen för de berörda volymerna, samt återkomma med uppgifter till
   oss angående när volymer kan frisläppas. Men det kan vara så att vissa volymer inte kommer att bli tillgängliga i programmet
   på grund av att de innehåller sekretessbelagda handlingar.

   Vänligen
   ArkivDigital

 1. Blev lite förvånad när ni skriver att Gotland och Blekinge är klara.
  Jag saknar flera församlingar på Gotland , bl.a Roma som slutar redan 1913. Flera andra församlingar på Gotland slutar redan 1910-20-talet.
  Vad gäller Blekinge, så har jag länge väntat på Eringsboda efter 1918, vart tog den vägen?

  • Hej Conny!
   För att en bok ska kunna fotograferas och publiceras, måste den vara avslutad senast år 1945 för att vi ska kunna fotografera den. Om till exempel en död- och begravningsbok innehåller åren 1895-1950 har vi alltså inte möjlighet att fotografera den, eftersom sekretessen inte har löpt ut. Ett undantag från denna regel är flyttlängderna samt lysnings- och vigselböckerna. De är i allmänhet inte sekretessbelagda, så dem kan vi ofta fotografera även om de innehåller uppgifter efter 1945.

   Roma församlingsbok AIIa:3 innehåller åren 1914-1936, den innehåller dock också bok över obefintliga och den spänner mellan åren 1914-1946. Då går sekretessgränsen efter årtalet på obefintlighetsboken. Därför får vi inte fota den.

   Eringsboda, församlingsböckerna AIIa:3-5, innehåller åren 1919-1950. Då sekretessen inte löpt ut för dessa får vi inte fotografera dem.

   Vänligen
   ArkivDigital

   • Tycker det skulle vara en enkel sak att sluta vända blad och stänga av kameran när man kommer fram till 1946, men det är kanske inte tillåtet.
    Ni har ju öppnat upp mantalslängden för 1960, lite motsägelsefullt att man då inte kan få uppgifter på var personer bodde 1914.
    Jag vet var Farfar befann sig -1913, 1950 och 1960, men inte 1914…..komiskt

    • Nej, det är inte tillåtet. Församlingsböckerna är dessutom inte förda i kronologisk ordning så att det skulle vara möjligt att fota dem på det sättet.

     Det finns ingen sekretess på mantalslängderna, därför har vi kunnat göra dessa register.

     Vänligen
     ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.