Fotograferingen av moderna kyrkoböcker – flertalet län nu klara

I slutet av januari kunde vi meddela en glädjande nyhet här på bloggen: Riksarkivet hade upphävt det beslut som endast gett oss möjlighet att fotografera moderna kyrkoböcker till och med år 1935, (se tidigare inlägg). Därmed öppnade sig en efterlängtad möjlighet för oss, nämligen att fotografera de moderna kyrkoböckerna till och med sekretessgränsen, (för närvarande år 1945).

Vi har under senvintern, våren och sommaren fotograferat församlingsböcker, flyttlängder, födelse-, vigsel- och dödböcker för fullt. Som ett resultat av detta arbete är nu fotograferingen slutförd för 20 av 25 län.

Klara län: Blekinge, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kopparberg, Kristianstad, Kronoberg, Malmöhus, Norrbotten, Stockholm, Södermanland, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland och Örebro.

Län under arbete: Göteborg och Bohuslän, Skaraborg, Uppsala och Östergötland.

För det återstående länet, Älvsborg, kommer fotograferingen att påbörjas inom kort.

Detaljerad information angående tillkomna volymer, såväl moderna kyrkoböcker som andra typer av volymer, finns på vår hemsida, (gå till sidan).

Vi vill understryka att olika sekretessregler tillämpas för olika serier, vilket påverkar vilka volymer vi har kunnat fotografera. I ett tidigare blogginlägg, (se tidigare inlägg) har vi redogjort för vilka regler som gäller för respektive typ av kyrkoböcker, (se tredje och fjärde stycket).

Blogginlägg 20160729Ett uppslag ur Junosuando församlingsbok för åren 1935-1945 (AIIa:4), en av de många nyare kyrkoboksvolymer som den senaste tiden blivit tillgängliga i ArkivDigital. Länk.

Markus Lindström, ArkivDigital

16 Svar på “Fotograferingen av moderna kyrkoböcker – flertalet län nu klara”

 1. Hej,
  Tolkar jag det du skriver ovan så sträcker sig Aneboda församlings födelseböcker fr o m 1912 förbi år 1945.
  Dito för Kvenneberga församlings sträcker sig födelseböcker fr o m 1914 förbi 1945.
  Mvh

  • Hej Bengt-Arne!

   Födslar för åren 1912-1935 ingår i Anneboda BI:4, in-och utflyttningslängd för åren 1912-1915. Men i denna volymen ingår också död-och begravningsboken för åren 1912-1947. Då dödboken slutar efter sekretessgränsen 1945, får vi inte lova att fota denna.

   Kvenneberga C:9 innehåller åren 1914-1946. Även denna slutar efter sekretessgränsen vilket gör att vi inte kan fota den ännu.

   Vänligen
   ArkivDigital

 2. Ska bli intressant att ta upp fortsatt forskning till hösten! Sommaren är vikt för trädgården!

 3. I sådana böcker borde man ju åtminstone kunna få fotografera FRAM TILL de födda 1945…

  Det kan ju inte funka med församlingsböcker, men väl med allt som förs in händelse för händelse i kronologisk ordning.

  • Hej Anders!

   Vi håller med dig och vi gör detta då det är möjligt och arkiven tillåter det.

   Vänligen
   ArkivDigital

 4. Jag såg att i en stockholmsförsamling hade moderskapserkännanden blivit fotograferade. Kommer detta att fortsätta i andra församlingar?
  Det måste ju vara minst lika intressant som att få reda på okänd fader.
  Nästa år är det för övrigt 100 år sedan barnamordsplakatet upphörde att gälla.

  • Hej Börje!
   Maria Magdalena är den enda församling som enligt NAD har en separat serie för moderskapserkännanden.
   Det är möjligt att det finns bevarade moderskapserkännanden i andra församlingar också, men i så fall ingår de bland andra material.

   Vänligen
   ArkivDigital

 5. Hej!
  Vad jag kan utläsa så är ni klara med inscanningen av församlingsböckerna för Malmöhus län, närmre bestämt i Helsingborgs Stadsförsamling (Maria) fram till sekretess gränsen 1945..
  Dock verkar det som det bara är de första volymerna som finns tillgängliga? Det finns bara till uppslag 4800 i böckerna 1936-1945 medan det i volymen innan finns mer än 11000 sidor.
  Är resterande sidor på gång?
  Tack på förhand!

  • Hej Kenny!
   De församlingsböcker som du efterfrågar i Helsingborgs stadsförsamling, innehåller åren 1936-1946.
   Sekretessgränsen går vid 1945, så det är först nästa år som vi kommer kunna fotografera dessa församlingsböcker.

   Vänligen
   ArkivDigital

 6. Hej,
  väntar tålmodigt på Göteborgs Karl Johans församling Födelse- och dopbok C20 1943-1945.
  Har du någon ny info när den kommer?

  • Hej Eric!
   Kompletteringsfotografering till år 1945 pågår på Göteborgs landsarkiv just nu. Exakt när Göteborgs Karl Johans volymer finns tillgängliga i ArkivDigital kan vi dock inte svara på.

   Vänligen
   ArkivDigital

 7. Väntat på inflyttningslängd till.skara stadsförsamling (eller.skara domkyrkoförsamling ) gällande år 1934 och även alingsås församlingsböcker.och flyttningslängder. Så vitt jag kan se tar det slut vid.1929 på skara och alingsås verkar också sakna senare delen av 30 talet och tidiga 40 tal. Jag.är.helt fast utan dessa!

  • Hej Lisa!

   En bok måste vara avslutad senast år 1946 för att vi ska kunna fotografera den, (70 års sekretess). Om till exempel en Församlingsbok innehåller åren 1929-1951 har vi alltså inte möjlighet att fotografera den, eftersom sekretessen inte har löpt ut. Detta gäller samtliga böcker som du saknar för församlingarna Skara stadsförsamling och Alingsås.

   Du kan alltid ta kontakt med Göteborgs landsarkiv och be dem ta fram de handlingar som du behöver.

   Vänligen
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.