Förlossningsdramatik år 1787

AID v484806.b170.s29Vattnet gick på kvällen den 26 februari år 1787. Kvinnan var ogift, 30 år gammal och väntade sitt andra barn. På eftermiddagen två dagar senare ankom kvinnan till Allmänna Barnbördshuset i Stockholm. ”Värkarna tycktes vara starka, men pinsamma, och uträttade ej mycket til modermunnens vidgande.”

Vid ny undersökning några timmar senare visade det sig att barnets huvud inte låg rätt; ansiktet var vänt mot moderns högra sida. Förlossningen överlämnades åt naturen och åt moderns kvarvarande styrka.

Klockan två på natten, den 1 mars, föddes ”en lefvande stor gosse”. Han gav dock ej mycket tecken till liv. ”[M]en en stark bultning kändes i nafvelsträngen, som var et hvarf lindad om dess hals”. Pojken nöddöptes och fick namnet Petter Gustaf.

Den 9 mars 1787 kan följande utskrivningsnotis läsas:
”Utgick frisk med barnet, som också mår väl.”

Så överlevde ändå pojken som fötts med navelsträngen runt halsen. Dramatiken blev en riktig solskensberättelse. Hur resten av pojkens liv utspelade sig går kanske att forska fram. Men det är en annan historia…

Malin Nyberg

Källa: Allmänna barnbördshuset F1aa:8 (1787-1788) Bild 170 / sid 29 (AID: v484806.b170.s29, NAD: SE/SSA/1932)

2 Replies to “Förlossningsdramatik år 1787”

 1. Underbart i de besvärliga tiderna, men sjukvården med starka inslag ”naturen” funkade ju ! Undrar hur det gick till när jag såg dagens ljus på södra BB 1940 19 december ?

  • Hej Per,
   Södra barnbördshusets förlossningsjournaler för år 1940 finns på Stockholms stadsarkiv. Tyvärr planerar vi inte att fotografera dem inom den närmaste framtiden, så vi skulle rekommendera dig att ta kontakt med arkivet om du är nyfiken på att läsa din förlossningsjournal.
   Vänligen,
   ArkivDigital

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.