Diplomatica Muscovitica, Kommisionssekreteraren Thomas Knipercrona (d.y.)

Åter igen ett arkiv med ett konstigt namn. För ett tag sedan tittade vi lite närmare på Acta ecclesiastica, (se inlägg) och bland de handlingarna fanns det uppgifter om krigsfångarna under Stora Nordiska krigets dagar i Ryssland i början av 1700-talet. Även dessa handlingar kan knytas till Stora Nordiska kriget och är verkligt spännande om man har släktingar som varit i Rysk fångenskap.

Thomas Knipercrona (d.y.) föddes 1682 och son till Thomas Kniper (adlad Knipercrona) (1650-1715) och Barbara Hassenia. Thomas d.y. står i adelskalendern antecknad som Kommissionssekreterare i Ryssland 1721-11-07 och Agent i Moskva 1722-12-03. Han var alltså diplomat och en av kontakterna mellan de svenskar som fanns i Ryssland och Sverige.

Det finns åtskilliga listor med både befäl och manskap som suttit i rysk fångenskap. Framför allt i de tre sista volymerna som kallas Beskickningshandlingar 1721-1723.

Diplomatica Muscovitica, Kommisionssekreteraren Thomas Knipercrona (d.y.) (o) 143 (1721-1723) Bild 520 (AID: v323656.b520, NAD: SE/RA/2113153) Länk

Specification uppå dhe Officerare, underofficerare och gemena som ankomna äro hit till Moschow, och finnas antechnade uthi den medgifna Pdrohna eller Resepasset dat: Tobol: d.26 Januarii A:o 1722, för hwilka tienstl. anhållas det täckas H:r Commissions Secreteraren Wählborne Thomas KniperCrona wara behielpelig om dheras Passporters ehrhållande.

[Den översta notisen]
Ryttare Peter Lye född i Småland och Ekesiö fången wid Pultava. Dess hustru Magdalena Hansdotter född i Finland och Tawasthus fången i Wiborg. 2ne Barn Maria och Helena födde i Sibirien och Werchaturia.

Tänk vilka historier dessa skulle kunna berätta och säkert berättade för släktingar, vänner och bekanta när de kom hem till stugan igen efter många års bortavaro.

Diplomatica Muscovitica, Kommisionssekreteraren Thomas Knipercrona (d.y.) (o) 143 (1721-1723) Bild 3150 (AID: v323656.b3150, NAD: SE/RA/2113153) Länk

Jagh undertecknader har bekommit Kongl: Maj:ts fullmacht på Min Cornets beställning wijd Södra Skånska Cavallerie, Daterat Alt Ranstedt uthi Saxen d:2 Nowember 1706.
Christopher Emanuelsson

Jagh undertecknader, har undfått Kongl. Maij:ts fullmacht på Min Auditeurs beställning wijd Södra Skånska Cavallerie, Daterat Heilsbergh i Curlandh? d:19 Januarij 1704.
Hans Georg Nembzon

Detta ser alltså ut att vara bekräftelser på deras troligen förlorade fullmakter. Tänk att kunna hitta sina förfaders namnteckning.

Niklas Hertzman, ArkivDigital

10 Svar på “Diplomatica Muscovitica, Kommisionssekreteraren Thomas Knipercrona (d.y.)”

 1. Hej Niklas!

  Vilket intressant material! Var finns originalen?
  Tänk om det stått något om vår vän Jonas Asps hustru Anna Catharina Sieelkopfs ursprung? Har en uppgift på att de lösgavs ur fångenskapen den 23 maj 1723.

  /Paul

  • Hej Paul,
   Originalen som vi har fotograferat av finns på Riksarkivet/Marieberg, vilket även framgår i NAD-koden ”SE/RA/”. Om man i ArkivDigital klickar på Arkivinfo finns där en länk till NAD där man kan se hela arkivförteckningen.

   Vänligen
   ArkivDigital

 2. Jag har en släkting som dog som krigsfånge i Ryssland 1790. Finns, eller kommer det att finnas, någon möjlighet att hitta något från den tiden tro?

  • Hej Eva!
   Det är mycket möjligt att det kommer att komma någon handling kring detta. Men vad vi känner till så finns det inga handlingar om de som dör som krigsfångar i Finland 1790. Men om det dyker upp något arkiv eller handlingar som vi får kunskap om så kan vi säkert fotografera av dem.

   Vänligen
   ArkivDigital

 3. Jag har också en släkting som var bland dessa fångar: fururen Olof Andersson Ferneberg f. o. 1672 i Persberg, Färnebo (S).
  Även namnformen Färneberg och Fernberg förekommer. Var med Karl XII i kriget mot Ryssland och blev krigsfånge. Gift 1:o i Ryssland, rymde hem från familjen. Hemkom och blev tjänsteman vid bergstullen i Brattfors från o. 1726. Enl. Stora Nordiska kriget. Krigsfångar avd. 14 SR II vol. 2 (mikrokort K00659 4/6) pag. 203/299 tillhörde han Närkes och Värmlands eller Bergslags Tremännings Bataljon. Kom hem från fångenskapen i Ryssland den 28/5 1722 och var då 50 år och hade 21 tjänsteår som soldat. ”Fourir Olof Färneberg av Gyllenspets compani, från Philipstad, – blesserad får avsked”.

  • Hej Finn!
   Det finns ingen förteckning/register till denna volymen.

   Vänligen
   ArkivDigital

 4. Finns alla krigsfångar registrerade? Min anfader var trumpetaren Christian Fredrik Sebaldt och det skulle vara roligt att veta vad han sysslade med under åren i Ryssland. Jag har precis läst boken Karolinerna efter Poltava av Vera Efron och den ger en intressant bild av fångarnas liv.

  • Hej Birgitta!
   ”Alla” är ju alltid ett intressant ord. Man kan ju aldrig garantera att ”alla” finns med. Vi har fotograferat de handlingar som vi har hittat om detta. Om det finns andra som återstår att upptäckas och fotograferas återstår att se.

   Vänligen
   ArkivDigital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.