Sök bidrag till ditt forskningsprojekt

Nu är det dags att söka anslag hos Arvid Lundbäcks stiftelse. I år kommer stiftelsen att se positivt på forskning, som leder till ett publicerat resultat, inom områden som behandlar flyttningar och rörelser och dess påverkan på släktforskning.

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av honom själv. Det var vinsten från försäljningen av hans framgångsrika vidiolog, en mikrofilmsläsare för hemmabruk, som skulle utgöra grundplåten till den fond som också fick bära uppfinnarens namn.

I dag är Arvid Lundbäcks fond en stiftelse som sedan 1996 årligen delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

Kriterier

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom vara tänkt att publiceras på något sätt och hur det ska publiceras ska anges i ansökan. Alla former av publikationer är tänkbara, det enda kraven är att stipendiaten anger att bidrag erhållits av stiftelsen samt att eventuella referensexemplar skänks till Genealogiska Föreningen.

Forskning om flyttningar och rörelser prioriteras

I år kommer stiftelsen att se positivt på forskning om flyttningar och rörelser som påverkat släktforskningen. Främst påverkan på metodik och källor. Exempel på områden kan vara skogsfinnar, soldater i krig, sjömän på exotiska destinationer, emigration till Australien, Kuba, Brasilien, arbetskraftsinvandring från medeltiden och framåt. Även om årets inriktning kommer att ha prioritet vid tilldelning av medel, så går det naturligtvis att söka för andra ämnen.

Ansökan

Din ansökan mejlar du till stiftelsens ordförande, Mats Ahlgren, på ma.ahlgren(at)telia.com senast den 1 september 2021. I din ansökan är det bra om du beskriver en klar frågeställning, skiss över din metodik och förväntat resultat, samt har med en ekonomisk kalkyl. Ansökan bör vara ungefär en A4-sida. Arvid Lundbäcks stiftelse har som regel att inte bekosta hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen. Målet är att något ska publiceras och utbetalning sker efter publicering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.